Nenad Čanak tvrdi da Rusija planira ubistvo Vučića i rat na Balkanu, za pritiske na predsednika Srbije zadužen i Dodik (VIDEO) 1foto: Printscreen/YouTube/FACE HD TV

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina okrenuo se protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako bi se izvršio pritisak da Srbija sankcije zbog agresije na Ukrajinu Rusiji ne uvede, naveo je tokom gostovanja za sarajevski FACE TV lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak, koji je više puta izneo tvrdnju da Rusija preko svoje agenturne mreže u Srbiji hoće da ubije predsednika Srbije čak i ako se okrene od Zapada ka Rusiji, jer im je „nepouzdan partner“.

U više od jednosatnom gostovanju na sarajevskoj televiziji FACE predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, u razgovoru sa voditeljem Senadom Hadžifejzović, u na momente vrlo neformalnom tonu, svojstvenom za Hadžifejzovićeve intervjue, govorio je o geopolitici, agresiji na Ukrajinu, odbrani antifašističke tradicije NOB-a, aktuelnim odlukama Evropske unije, nacionalizmu, crkvi, ali i o životnoj ugroženosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na kog pritiske vrši i u javnosti ranije prepoznati Vučićev saradnik – srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Senad Hadžifejzović, voditelj FACE TV-a, rekao je u razgovoru da se nakon Dodikovog povratka iz posete Putinu, u medijima Dževad Galijašević, kontroverzni analitičar koji se u medijima najviše pojavljuje po pitanjima terorizma, u Dodikovo ime „hladno ubija Vučića“, te je Čanka upitao da li je Dodik u Rusiji dobio nalog da „eliminiše, popljuje i umanji predsednika Srbije“.

Na to je Čanak odgovorio da je Dodik „prodana duša“, kao i da je nemoralan čovek, koji je na ekonomski forum u Rusiju otišao kako bi ruska država predstavljala da u još ima prijatelja u Evropi, te da je jedini bio tamo bio iz Evrope. Dodao je da Rusiji na evropskom tlu nije ostalo ništa sem Republike Srpske i Srbije, te da je glavno da se izvrši pritisak na Vučića da sankcije ne uvede, te da predsedniku Srbije ubistvo preti čak i ako se okrene ka Rusiji.

Dodik je, podsetimo, učestvovao pre deset dana na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu, gde se sastao i sa ruskim predsednikom.

– Milorad Dodik je prodana duša, to znamo. On je beskrupolozan i nemoralan čovek, i to znamo. Navezao se sada na Putina i ekipu. Otišao je na ekonomski forum u Sankt Peterburgu, gde su srednjeg istoka došli talibani iz Avganistana. „Mile i talibani“ su predstavljali ekonomsku silu. Zamisli Putina koji je spao na Dodika. Za srce me ujelo što je iza sebe držao zastavu Bosne i Hercegovine, rekao je lider LSV.

Zastava BiH, a ne entiteta Republika Srpksa, bila je istaknuta kako bi, zloupotrebljavajući državu Dodik prikazao kako BiH podržava „fašističku Rusiju Vladimira Vladimiroviča Putina koja je izvršila agresiju na Ukrajinu“, ocenio je Čanak.

On je ocenio da Rusija ima cilj da pokaže da još ima prijatelje u Evropi koji razumeju Putinovu akciju, te je za to poslužio srpski član Predsedništva BiH, koji se uzda da kada se na Balkanu situacija zakomplikuje će moći da pobegne u Rusiju, u kojoj ga niko neće naći.

-Vućić je čovek koji razmišlja. Ja imam loše mišljenje o politici koju on vodi, sa lanca je pustila desničare i mnoge druge, mislim da je sa time mnogo bolje se moglo izaći na kraj. On razmišlja ako uvede sankcije, ubiće ga otrovom novičok. Ubiće ga kao vrapca. Jesu ubijali ove svoje agente po Britaniji?, naveo je lider LSV, a na voditeljevu opasku da je ipak reč o predsedniku jedne države, Čanak je odgovorio da je u Srbiji „ubijen kao vrabac“ predsednik Vlade.

Prema Čankovim rečima od ubistva premijera Đinđića korist je imala Rusija.

– Kada pogledaš ko je imao od toga korist, poptuno je jasno da iza tih koji su pucali su stajali neki drugi, iza kojih su stajali neki treći, iza kojih je stajala ruska država. Zašto bi Zapad imao korist, kada se on vezao za Zapad, naveo je Čanak.

Lider LSV-a i jedan od lidera nekadašnjeg DOS-a u tom kontekstu kazao je i da mu je Vladan Batić, pokojni predsednik Demohrišćanske stranke Srbije, takođe članice DOS-a, govorio da je bivši predsednik SRJ i premijer Srbije Vojislav Koštunica još 1985. godine stupio u kontakt sa ruskom službom. Batić i Koštunica su zajedno su osnivali DSS iz kog je Batić istupio i osnovao DHSS. Da koristi od ubistva Đinđića je imala Rusija, Čanak kaže da dokazuje privatizacija NIS-a.

-Privatizacija NIS-a, odnosno davanja naftne kompanije na poklon Rusiji, jer je plaćen 400 miliona evra, a samo naftena zaliha u momentu preuzimanja bila 350 miliona evra… Jasno je da sada kada su počele sankcije je bilo moguće kupiti većinski paket akcija NISa, a držaava Srbija nije reagovala iako ima pravo preče kupovine, naveo je Čanak. Reagovanja nije bilo jer je jasno da se „Vučić glave ne bi nanosio ni malo, ako bi pokušao da se sada suprostavi Rusiji“, ocenio je.

Na poziciju Srbije utiče i odnos Rusije i Kine, a zbog prirodnih bogastava Ruske Federacije međunarodna zajednica je prećutala kršenje ljudskih prava u ovoj državi, kao i aneksiju Krima i upad u Ukrajinu 2015. godine, isto kako se „gleda kroz prste“ Saudijskoj Arabiji zbog nafte.

Vučić iz situacije u kojoj mu ubistvo preti i ako uvede i ako ne uvede sankcije, pokušava da polako izađe glasanje u UN i kupovinom oružja od Kine, za koju Čanak ocenjuje da će od Rusije napraviti svoju koloniju, te dodao da predsednik Kine u Evropi nema nikog „kineskijeg“ od predsednika Srbije.

Rusija nema informaciju koliko je Kineza u Sibiru, gde hoće da se prošire jer je 90 odsto obradive zemlje u Kini neupotrebljivo, te to dovodimo do količinski nedovoljne proizvodnje hrane, naveo je ovaj politčar.

Nenad Čanak tvrdi da Rusija planira ubistvo Vučića i rat na Balkanu, za pritiske na predsednika Srbije zadužen i Dodik (VIDEO) 2
foto: Printscreen/YouTube/FACE HD TV

Lider LSV-a tvrdi da bi Rusija ubila Vučića čak i kada bi se okrenuo od Zapada ka Rusiji, jer bi to sa strane ruske države bilo ocenjeno kao iznuđen potez.

-Rusiji ne treba neko kome će da se iznuđuju potezi, već im treba neko dobrovoljno sa velikim veseljem da ih brani. Ubiće jer nije dovoljno njihov. Šta će im Vučić, kada imaju Boška Obradovića koji se na bilbordu slikao sa Vladimirom Putinom uz slogan „Srbi i Rusi braća zauvek“, naveo je Čanak aludirajući na predizborni plakat Obradovića, na kome se nalaze on i predsednik Rusije.

Kaže da Vučić kroz UN pokušava da se izvuče iz ove situacije,t e da kupuje oružje od KIne, koja će po Čankovoj analizi od Rusije kroz par godine napraviti svoju koloniju.

-Zato sada imaš Srbiju koja se kaljuga u svim mogućim neprincipijelnostima, jer nit možeš ovamo, nit možeš onamo, gde god se okreneš je ruska agentura. Umesto da Bocan Harčenko bude proteran kao ruski agent, da se razbije agenturna mreža, oni prave proteste podrške Rusiji i crtaju „Z“ na Terazijama, kazao je ovaj srpski političar.

Na Vučića je krenuo i Dodik jer Rusija osim Srbije i Republike Srpske u Evropi nema ništa drugo. Cilj je likvidirati Vučića, tvrdi Čanak.

Iza ponavljanja izbora u Velikom Trnovcu stoji Aleksandar Vučić, naveo je Čanak. Time predsednik Srbije odlaže formiranje Skupštine, za čije konsitutisanje ne postoji rok. Za formiranje Vlade rok je mesec dana nakon konstitutivne sednice Skupštine, naveo je, te ocenio da ovime predsednik Srbije i SNS kupuje vreme, kako bi video kako se razvija situacija.

Dodik pokušava da uz rusku pomoć ide na Srbiju, te da učini ono što je pokušao i Radovan Karadžić, koji pokušao da stranku SDS izveze i u Srbiju.

– Karadžić je pokušao da SDS prošiti na Srbiju i napravio je jedan jedini odbor u Somboru i tu se stalo jer je Milošević to zaustavio. Jasno je bilo da ako se pusti taj tip beskrupuloznosti, kakav je Karadžić pravio, na tlo Srbije, to znači građanski rat u Srbiji. To je pokušaj Dodikov da uz rusku pomoć krene na Srbiju. Opozicija u Srbiji ne postoji jer je u konkurentskom odnosu prema vlasti, radila bi sve isto što i Vučić samo brže i bolje. Upravo zato imaš situaciju da je Dodik dobio od „kremaljskog patuljka“ (Putin, prim.nov.) nalog da ide na Vučića, da se napravi pritisak na njega i da se slomi kako mu ne bi palo na pamet da uvede sankcije, navodi Čanak.

EU ne shvata da Rusija na Balkanu može da izazove rat

Čanak se osvrnuo i na nedavne zaključke Evropskog saveta vezane za Zapadni Balkan, koji je naišao na kritike lidera Zapadnog Balkana i proizveo njihovo vidno razočarenje.

EU je shvatila da ko ne šalje oružje u Ukrajinu, će slati svog rođenog sina sa oružjem da brani svoju domovinu, smatra Čanak, ali pita zašto onda Zapadni Balkan za koju ocenjuje da je primera radi po korupciji bolje stoji od Ukrajine, ne prima u EU.

On je uporedio broj stanovnika Zapadnog Balkana, sa brojem stanovnika u Ukrajini, gde sve zemlje Zapadnog Balkana imaju manje stanovnika nego pola Ukrajine.

-Onda vidiš koliko su ove evrobirokrate iz Brisela nesposobne. Sad najedanput je Ukrajina vruća tema, pa su shvatili da tamo gde je Rusija stavila čizmu će biti rata, pa hoće da uvuku i Moldaviju u EU. Ali previđaju činjenicu koliko je lako izazvati rat na tlu Zapadnog Balkana, kazao je Čanak i dodao da bi rat prvo krenuo na tlu BiH pa bi se proširio na ostale zemlje.

Čanak je rekao da je Putin navikao da se razbacuje životima, te, kako bi skrenuo pažnju sa ideje obnavljanja carstva Petra Velikog, što lider LSV tvrdi da je cilj predsednika Rusije, će preko agenata stvoriti rat na Balkanu, čije su zemlje za to pogodne.

On tvrdi i da je policija identifikovala ruske agnete na antivakserskim protestima prošle godine, ali da to nikada nije objavljeno. Smatra da su ti agenti trebalo da budu identifikovani, kako bi to bila poruka vlastima u Srbiji da mogu da ruska agentura može da organizuje bilo kakve demonstracije, s obzirom da ruska država agente u Srbiji može da plaća jer je NIS kupila „za tepsiju ribe“.

Mogućnost rata na Balkanu Evropska unija ne razume jer je svedena na nivo „obične birokratije“, ali i takva kakva je najbolja opcija za Srbiju, kazao je Čanak.

-Ne znači da ne mislim da su oni najbolja opcija koju imamo. Nama je EU takva sakata i bangava najbolja opcija u sigurnosnom, ekonomskom i svakom drugom smislu. Srbija je poslednja država u Evropi koja nije uvela sanckije Rusiji. Glasali smo da je nepravedna agresija, ali sankcije nismo uveli. Umesto da Evropa kaže – spušta se nova gvozdena zavesa, hajde da napravimo od evropske zajednice nešto što može da funkcioniše pa da za deset-dvadeset godina one sa druge strane gvozdene zavese privedemo poznaniju prava, navodi Čanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari