Zaključci Evropskog saveta o Zapadnom Balkanu: Perspektiva članstva u EU bez konkretnog pomaka 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Evropski savet ;izrazio je punu posvećenost nedvosmislenoj perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU i pozvao na ubrzanje procesa pridruživanja, navodi se u zaključcima usvojenim na samitu u Briselu 23-24. juna, ali ni jednoj zemlji regiona nije odobren konkretan pomak na tom putu.

U delu zaključaka koji se odnose na Zapadni Balkan, Evropski savet „poziva na brzo rešavanje poslednjih preostalih pitanja“ u razgovorima Severne Makedonije i Bugarske kako bi pregovori o pristupanju Severne Makedonije „mogli da budu otvoreni bez odlaganja“.

Evropski savet u zaključcima ponovo potvrđuje i „hitnost postizanja opipljivog napretka u rešavanju otvorenih bilateralnih i regionalnih sporova, posebno u dijalogu Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“.

Kada je reč o BiH, Evropski savet pozdravlja politički sporazum lidera BiH postignut 12. juna u Briselu kao neophodan ;za ;stabilnost i funkcionisanje zemlje a politički ;lideri BiH pozivaju se da brzo sprovedu obaveze iz tog sporazuma i hitno završe ustavnu i izbornu reformu, što će omogućiti zemlji da odlučno napreduje na evropskom putu, u skladu sa mišljenjem Komisije.

Evropski savet spreman je da BiH dodeli status zemlje kandidata za članstvo u EU i u tom cilju poziva Komisiju da bez odlaganja izvesti Savet o sprovođenju 14 ključnih prioriteta navedenih u njegovom mišljenju sa posebnom pažnjom na one koji predstavljaju suštinski skup reformi kako bi Evropski savet mogao ponovo da odlučuje o tom pitanju, navodi se u zaključcima.

Evropska komisija, visoki predstavnik i Evropski savet pozivaju se da „dalje unaprede postepenu integraciju između EU i regiona već tokom samog procesa proširenja na reverzibilan i na zaslugama zasnovan način“, navodi se u delu zaključaka koji se odnose na Zapadni Balkan.

Istovremeno, Evropski savet ističe značaj reformi, posebno u vladavini prava i naročito onih koje se odnose na nezavisnost i funkcionisanje pravosuđa i borbu protiv korupcije. Takođe poziva partnere da garantuju prava i jednak tretman pripadnicima manjina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari