Šormaz (SNS): Srbija da ispuni sve zahteve iz rezolucije Evropskog parlamenta 1Dragan Sormaz foto FoNet-Milica-Vuckovic

Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Dragan Šormaz izjavio je danas da će u narednom periodu uslediti žešći pritisci iz Evropske unije s ciljem da Srbija uskladi svoju bezbednosnu i spoljnu politiku sa EU.

Šormaz je agenciji Beta kazao da bi Srbija morala da ispuni sve zahteve iz rezolucije Evropskog parlamenta (EP), koja je danas usvojena, gde se osim uskladjivanja spoljne i bezbednosne politike traži i veća posvećenost reformama u oblasti demokratije i vladavine prava.

„Na vladavini prava i medijskih sloboda i sveobuhvatne demokratije u Srbiji, evropski parlamentarci su i ranije insistirali, ali smo mi to uspevali da prevazidjemo. Medjutim, sada, čak i ako bi to popravili ne bi se ništa promenilo u odnosu EU prema Srbiji. Nama su u suštini evropske integracije zaustavljene. Sada je najvažniji naš odnos prema agresiji Rusije na Ukrajinu“, ocenio je Šormaz.

Po njegovim rečima, EU je do sada bila veoma tolerantna prema Srbiji kada je u pitanju stav vlasti prema ratu u Ukrajini.

„Nisam siguran da će posle druge uzastopne rezolucije Evropskog parlamenta, EU biti tolerantna prema Srbiji. Mislim da će sada krenuti stvarni pritisak na Srbiju, jer do sada Srbija skoro da nije ništa osetila zbog neuskladjivanja spoljne i bezbednosne politike sa EU“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari