Dragan Sormazfoto FoNet Marija Djokovic

Član Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Dragan Šormaz ocenio je danas da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji jer je po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju iz 2008. godine, „u obavezi“ da se uskladi sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

U izjavi za portal Autonomija, Šormaz je ocenio da „ne stoji priča“ kako nema takve obaveze zbog toga što nije otvoreno Poglavlje 31 jer je po njegovim rečima, usklađivanje sastavni deo procesa pridruživanja.

„Rusiji treba uvesti sve moguće sankcije, prekinuti sve moguće kontakte i raditi ono što je dobro za građane Srbije. A interes građana Srbije je članstvo u Evropskoj uniji“, rekao je Šormaz.

Ocenio je da je Srbija, kao žrtva NATO agresije 1999. godine, trebalo da bude „prva u Evropi koja razume šta znači biti žrtva“ i da zbog rata u Ukrajini uvede sankcije Rusiji.

„Uvođenje sankcija bi sigurno dovelo do pogoršanja odnosa sa Moskvom ali to ne bi imalo nikakve posledice po Srbiju. Rusija nam ne može ništa, ni na jedan jedini način – ne mogu ekonomski da nas oslabe, niti da nas ekonomski ucene, ne postoji način da nas vojno napadnu. Ona je samo štetočina na Balkanu koja čini štetu na taj način što se meša, što pušta propagandne laži koje su karakteristika ruske vlasti još iz vremena Sovjetskog Saveza“, rekao je funkcioner SNS.

Šormaz, koji je i na čelu Evroatlantskog saveta Srbije, ocenio je da je usklađivanje Srbije sa politikom EU „pitanje časti, pitanje ozbiljnosti države-kandidata“.

„Ako mi ne ispunjavamo ono što je evropska zajednička bezbednosna i spoljna politika, koliko je ozbiljna naša želja da postanemo deo Evropske unije? To je ozbiljno pitanje i pitanje koliko smo mi ozbiljna država ako ne poštujemo sopstveni potpis i ne poštujemo društvo u koje želimo da uđemo“, naveo je Šormaz.

Komentarišući istraživanja koja pokazuju da članstvo u EU podržava manje od polovine građana Srbije, Šormaz je ocenio da je to delimično krivica i same Evropske unije.

„Čini mi se da je za to najveći krivac Angela Merkel, koja se nekako najviše bavila ‘putem’ Srbije i Zapadnog Balkana ka EU, a nije se bavila članstvom“, naveo je Šormaz.

Dodao je da očekuje da Priština aplicira za članstvo u UN tek kada SAD budu „100 posto sigurne da će ta aplikacija proći“, bez veta Rusije koja je po njegovim rečima, nedosledna kada je mu pitanju međunarodno pravo.

„Naravno da nisu dosledni i naravno da će prvom prilikom trgovati i po pitanju Kosova, ako im neko dozvoli. Srećom po nas da Amerikanci ne žele da trguju po pitanju Kosova sa Rusima“, rekao je Šormaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari