Spasojević: Vučić će na kraju prići Zapadu; Albahari: Očekuje se pridruživanje restriktivnim mera protiv Rusije 1Foto: (1)FoNet/Milica Vučković; (2) FoNet/Aleksandar Barda

Aleksandar Vučić će na kraju prići Zapadu, ali će odugovlačiti koliko bude moguće, predviđa profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević, dok Natan Albahari iz Pokreta slobodnih građana napominje da Vučić više nema vremena i da se, posle izbora, očekuje brzo formiranje Vlade i pridruživanje restriktivnim mera protiv Rusije.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet rekao da je Vučić od Zapada i EU verovatno tražio da se ta odluka odloži za vreme posle izbora, a da je „dobru volju“ prema njima pokazao glasanjem protiv Rusije u Generalnoj skupštini UN.

„Poruke iz Vašingtona i iz Evrope su slične – da Srbija mora da odluči na kojoj će stolici da sedi“, tvrdi Albahari, uz ogradu da to neće moći da bude „preko noći“, ali da će pritisak da se poveća i da je za Vučića sve teže da održi sadašnju poziciju na spoljnopolitičkom planu.

Ističući da u tom procesu interesi građana moraju da budu zaštićeni, on objašnjava da uvođenje restriktivnih mera prema Rusiji ne znači da ćemo ostati bez gasa, baš kao što se to nije desilo ni Evropi, jer to nije u ekonomskom interesu Rusije

„Mislim da je njima u interesu da održe dobre odnose sa Srbijom, da unutar Evropske unije imaju zemlju poput Srbije i zato će razumeti našu poziciju“, uveren je Albahari.

Kako je ukazao, u Srbiji je proteklih 10 godina bio pojačan proruski narativ, pa nije iznenađujuće ni to što se povećao broj onih koji su u ukrajinskoj krizi zauzeli rusku stranu, a ni to što su proruske stranke dobile veći broj glasova.

„Naravno da je predsednik Vučić sada u jednoj čudnoj situaciji, ali mislim da je on i sam tu situaciju napravio“, protumačio je Albahari.

S druge strane, Spasojević ocenjuje da na ovim izborma nije bilo „cunamija radikalne desnice“, da se desnica samo bolje organizovala i sada je malo jača, ali da to neće uticati ni na spoljnu, niti na regionalnu politiku.

On je FoNetu rekao da je rat u Ukrajini ipak suzio „prostor za naprednjake“ i da će se oni truditi da ga iskoriste sve dok postoji.

„Što duže bude trajao konflikt u Ukrajini, što se više bude pravio taj zid prema Rusima, to će našoj vladi biti sve teže da se ne svrsta na stranu Zapada“, napomenuo je Spasojević.

Kako je procenio u razgovoru s Tamarom Skrozza, to će se u nekom trenutku dogoditi, ali će biti „baš poslednja opcija“.

Spasojević predviđa da će Vučić sigurno moći da dobije „neke stabilokratske poene“ ako se pridruži merama protiv Rusije, ali bi, uz spoljni pritisak i jačanje proevropskih snaga i civilnog sektora u Srbiji, ipak bio „u sve većem problemu“.

On ne očekuje da se to dogodi za mesec ili dva, ali može da zamisli neku zanimljivu i dinamičnu jesen kada bude formiran parlament.

Kako je primetio, Vučić je u proteklih desetak godina vladao bez ozbiljnijih izazova i, posle Briselskog sporazuma, nije bilo ničeg što bi ga izazivalo ni spolja, a ni iznutra.

„Sada će prvi put biti na nekoj maloj vetrometini i videćemo kako se ponaša u takvoj situaciji“, zaključuio je Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari