"SPC miri građane, kao Sveti Sava zavađenu braću": Obradović pozvao vlast da otkaže miting, a građanima poručio da dođu na Spasovdansku litiju 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Srpski pokret Dveri i Patriotski blok pozvali su predsednika Srbije da otkaže najavljeni kontramiting 26. maja jer se time šire podele u društvu, poručio je predsednik ove stranke Boško Obradović, na konferenciji za štampu u holu Narodne Skupštine Srbije.

Dodaje da se zbog mitinga otkazuju rekreativne nastave i sportske manifestacije kako bi se građani autobusima dovezli na miting. Tvrdi da se autobusi oduzimaju za ove unapred najavljene događaje, da bi ih bilo za miting.

„Miting je samo opasna poruka građanima Srbije jer je on samo opasna poruak građanima Srbije koja dalje širi podele i sukobe u našem društvu“, smatra predsednik Dveri.

On je poručio i da su građani sa Kosova i Metohije prisiljeni, poput onih iz centralne Srbije, da idu na miting SNS 26. maja, što je, navodi, sporno jer se time „prazni Sever Kosova i Metohije dok neko pokušava da osvoji srpske institucije i tamo instalira albansku vlast“.

„Ko to može da radi, osim ako nije u dogovoru sa Aljbinom Kurtijem da se isprazni sever, da bi Kurti mogao da ga okupira i tamo instalira vlast dok je većina na nekom uzaludnom mitingu u Beogradu“, naveo je.

Građane je pozvao na „Veliku spasovdansku litiju“, u četvrtak 25. maja od 19 časova. Litija će početi kod Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save, a na čelu će biti mošti vladike Nikolaja Velimirovića.

„U vremenu naraslih građanskih sukoba i podela, po primeru iz vremena Sveroga Save kada je na moštima Svetog Simeona morao da miri zavađenu braću, mislim da je Crkva povukla odgovoran i mudar potez, da na moštima vladike Nikolaja miri zavađenu braću. Zato svi treba da pozovemo na spasovdansku litiju“, rekao je ovaj poslanik.

Obradović je rekao da treći dan skupštinskog zasedanja vlast se ponaša neodgovorno jer je, kaže, nespremna da prihvati objektivnu i subjektivnu odgovornost za dva masovna ubistva i upitao kako nema bar jednog predstavnika vlasti da to učini i podnesu ostavku zbog tolikog stepena nasilja u društvu.

„Ko je sve to dozvolio i gurao 11 godina koliko je ova vlast tu, i pre ove vlasti? Mogu li oni koji su nas u ovu situaciju doveli da nas izvuku, pa ne mogu. Zato je naš predlog – ostavka vlade Srbije, okrugli sto vlasti i opozicije, formiranje prelazne, tehničke vlade koja će da omogući slobodu medija i izlazak na izbore kako bi dobili istinski glas građana

Poručuje da podržavaju zahteve protesta za ostavke ministra policije, direktora BIA, članova REM-a, rukovodstva RTS-a, ukidanje TV PINK, poručivši da se ipak time ništa neće promeniti, već je, smatra, potrebna ostavka čitave vlade i formiranje one tehničke.

„To traže građani okupljeni na protestima protiv nasilja, ne traže ostavke pojedinaca, nego traže promenu sistema. Građani ne žele da se bilo ko koristi tim protestima, nego da mi kao političari artikulišemo zahteve, što mi iz Dveri i radimo“, smatra.

Predsednik Dveri ponovo je pozvao političke opcije „patriotske orijentacije“ da se ujedine, kako bi postali „druga politička snaga u Srbiji“. Predviđa da bi takva opcija imala nakon toga i 20 odsto glasova, odnosno 50 poslanika, te je poručio da za ovaj stav ima podršku Glavnog odbora.

Smatra da je potrebno da dođe do „trećeg puta“ odnosno promene vlasti, ali bez povratka na „bivšu vlast“.

Na konferenciji je i predstavio je pet novih potpredsednik Dveri – Radmilu Vasić, Milovana Jakovljevića, Ivana Kostića, Borka Pušića i Tamaru Milenković Kerković, te se zahvalio na novom mandatu predsednika ove stranke koji mu je poveren na nedavno održanom saboru Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari