SPC: Patrijarh poručio crnogorskim političarima da se Crkva ne meša u stranačka nadmetanja

Ostavite komentar


  1. Kako da ne, naravno da se srpski crkveni velikodostojnici ne upliću, samo su stvorili ovu rogobatnu vladu skinutu s koca i konopca uz blagoslov SPC. Šta su bile te litije nego direktno mešanje crkve u crnogorske probleme? Kome ta vlada ide na noge, ako ne prethodnom i aktuelnom patrijarhu? Ista ovakva situacija je bila i u vreme Isusa. Sveštenstvo koje je služilo tada u hramu u Jerusalimu u 1. veku je skovalo plan da likvidira Isusa. Nisu smeli sami zbog straha od naroda koji je išao za Hristom, pa su odlučili da ga optuže za hulu na Boga. Ali interesantno je šta im je bio motiv. Plašili su se da će sav narod krunisati Hrista za kralja Izraela, te da će doći Rimljani i oduzeti im državu. Dakle sveštenstvo je smatralo da njima pripada država, a ne narodu koga su posprdno nazivali ammei ha-aretz što znači narod zemlje tj. niži slojevi, neobrazovane, nebitne kreature, koje ne igraju nikakvu ulogu u životu države. Iako vladajuća kasta u C.G. nema ni dodirnih tačaka sa Hristom, ipak nacionalizam je isti kao kod izraelske klero-političke sprege u 1. veku n.e. Zar se danas pravoslavna crkva u Srbiji i C.G. ne ponaša na gotovo identičan način i ne čini li sve da opet zavadi „dva oka u glavi“ kako je često nazivana zadnja ex Yu zajednica Srbije i Crne Gore do njenog raspada?

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.