SPC: Patrijarh poručio crnogorskim političarima da se Crkva ne meša u stranačka nadmetanja 1Patrijarh Porfirije na bođićnoj liturgiji Foto: Beta/Miloš Miškov

Patrijarh srpski Porfirije je razgovarao danas i juče sa odgovornim političkim ličnostima iz Crne Gore na njihov zahtev, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve i naglašeno kako je patrijarh „svakome od sagovornika izrazio jedini mogući stav da se Crkva ni na koji način ne upliće u stranačka nadmetanja“.

Sagovornici su se posebno interesovali za potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i Crne Gore.

„Patrijarh je obradovan činjenicom da svi njegovi sagovornici razumeju da je pitanje ravnopravnosti crkava i verskih zajednica civilizacijskog i demokratskog karaktera, a siguran je da će Temeljni ugovor biti potpisan čim se normalizuju političke prilike u Crnoj Gori“, navedeno je u saopštenju iz Patrijaršije povodom susreta patrijarha sa više politčara iz Crne Gore.

Patrijarh je, dodaje se, razgovarao sa potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem, ministrom prosvete, kulture, nauke i sporta Vesnom Bratić, predsednikom Socijalističke narodne partije Vladimirom Jokovićem, vođama Demokratskog fronta Nebojšom Medojevićem, Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, kao i ministrom poljoprivrede Aleksandrom Stijovićem i donedavnim ministrom pravde Vladimirom Leposavićem.

„Prvojerararh Srpske Pravoslavne Crkve je sa punim uvažavanjem i poštovanjem saslušao njihovo viđenje situacije i prilika u Crnoj Gori. Patrijarh Porfirije je svakome od sagovornika izrazio jedini mogući stav da se Crkva ni na koji način ne upliće u stranačka nadmetanja već da svoju brigu i molitve upućuje Spasitelju za dobro, mir i napredak svih građana Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Javnost je već obaveštena o tim susretima, a najviše pažnje izazala je nenajavljena, kako je rečeno privatna, poseta Dritana Abarovića patrijrhu u sredu uveče o kojoj nije bilo posebnog saopštenja sagovornika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari