Specijalna misija za procenu sprovođenja izbora u Srbiji 1Foto: Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (u daljem tekstu: OEBS/KDILJP)danas je otvorila Specijalnu misiju za procenu sprovođenja izbora (u daljem tekstu: SEAM) za parlamentarne izbore u Srbiji, koji će biti održani 21. juna, navodi se u saopštenju.

Kako iz ove Kancelarije navode, misija je uspostavljena nakon zvaničnog poziva koji su uputili državni organi Srbije, a nju predvodi ambasadorka Urszula Gacek (Poljska) i sačinjava je tim od osam međunarodnih eksperata čije se sedište nalazi u Beogradu.

KDILJP SEAM će se fokusirati na posmatranje prioritetnih oblasti izbornog procesa koje su identifikovane od strane KDILJP Misije o proceni potreba (u daljem tekstu: NAM) koja je sprovedena u periodu između 12. i 15. novembra 2019. godine.

Misija će oceniti izbore u pogledu usklađenosti sa opredeljenjima OEBS-a i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore,kao i sa nacionalnim zakonodavstvom.

Posmatrači će pratiti osnovne aspekte izbornog procesa kao što su registracija birača, podnošenje i proglašenje izbornih lista, aktivnosti izborne kampanje i medijska pokrivenost kampanje, rad izborne administracije i relevantnih državnih organa, primena pravnog okvira i rešavanje izbornih sporova.

Sastanci sa predstavnicima relevantnih organa i političkih partija, civilnog društva, medijima i međunarodnom zajednicom čine sastavni deo posmatranja. U sprovođenju svojih aktivnosti, KDILJP SEAM će blisko sarađivati sa organima nadležnim za sprovođenje zdravstvenih merau Srbiji i pratiti zdravstvene protokole koji su uspostavljeni.

KDILJP SEAM neće vršiti sistematsko i sveobuhvatno posmatranje samog procesa glasanja, brojanja glasova i tabelarnog prikaza rezultata na dan izbora, u skladu sa metodologijom KDILJP za Misije za procene sprovođenja izbora.

Članovi misije će, međutim, posetiti ograničen broj biračkih mesta na dan izbora.Dan nakon održavanja izbora, KDILJP će predstaviti svoje nalaze na konferenciji za štampu. Poziv za učestvovanje će biti naknadno poslat.

Konačni izvestaj koji sažima ukupan izborni proces i uključuje preporuke biće objavljen nakon otprilike dva meseca po završetku izbornog procesa, navodi se u saopštenju ove Kancelarije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari