Uprkos medijskoj promociji predsednika Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Radomira Nikolića kao novog gradonačelnika Kragujevca umesto Veroljuba Stevanovića, bitka za vlast u centru Šumadije još nije okončana.

Naprotiv, zbog odnosa snaga dve suprotstavljene grupe (oko SNS i oko Stevanovićevog Zajedno za Šumadiju ) kao i rokova za sazivanje sednica Skupštine grada, na kojima će se glasati o poverenju gradskoj vlasti, neizvesnost će potrajati do kraja oktobra.

Grupacija oko SNS prekjuče je zvanično podnela dve inicijative sa sazivanje lokalnog parlamenta. U jednoj se traži da se Skupština grada sazove po hitnom postupku, a u drugoj da se „sesija“ održi u redovnom roku. U obe inicijative, 44 odbornika nove skupštinske većine, okupljene oko SNS, traže izglasavanje nepoverenja gradonačelniku Stevanoviću i predsedniku Skupštine grada Saši Mileniću.

Predlaže se da se za novog predsednika SG izabere sadašnji potpredsednik parlamenta Milan Urošević. On je sa još dvoje odbornika SPO prešao u tabor naprednjaka i obezbedio im većinu. Za potpredsednicu lokalne Skupštine predložena je Slavica Kominac iz SPS-a, koja je na toj funkciji bila do kraja prošle godine, kad su socijalisti napustili vladajuću koaliciju.

Naprednjaci kažu da su dve inicijative podneli da bi sednica gradskog parlamenta bila održana u redovnom roku, ako Saša Milenić odbije da zakaže sednicu po hitnom postupku, što je on prekjuče i učinio uz obrazloženje da „nisu ugroženi ni imovina grada, ni životi ljudi“.

Međutim, tri dana pre naprednjaka, sednicu parlamenta zatražile su još uvek vladajuće stranke – ZZŠ, DS i LDP, odnosno 42 odbornika. Otuda Milenić poručuje da će najpre, u zakonskom roku od 15 dana, to jest najkasnije 24. oktobra, biti održana sednica koju traže vladajuće stranke. Skupštinska sednica koju traži SNS će, shodno zakonskim rokovima, biti održana tri dana docnije, preciznije, najkasnije 27. oktobra. Realna je i pretpostavka da bi sve moglo da se izrodi u blokadu gradskog parlamenta zbog tesne većine koja će voditi grad.

Odlučujući glas

Ukoliko bi na tajnom glasanju o poverenju gradonačelniku za njegovu smenu, na primer, glasalo 43, a ne većina od 44 odbornika, Verko Stevanović bi ostao na čelu šumadijske i prve srpske prestonice još šest meseci. Toliko, naime, prema Statutu Skupštine grada, ne bi mogla da bude pokrenuta nova inicijativa za njegovu smenu. Isti statutarni princip odnosi se i na ostale gradske funkcionere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari