Sporazum o Kosovu do kraja meseca - naučna fantastika 1Vučić, Mogerini, Tači Foto: Tviter/Maja Kocijančić

Tvrdnje da bi kraja ovog meseca srpski i kosovski predsednik, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, mogli da potpišu sporazum o Kosovu deluju kao „naučna fantastika“, navode za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova, komentarišući nedavnu izjavu Rade Trajković, srpske političarke sa Kosova.

Naši izvori, takođe, ističu da su pregovori Beograda i Prištine „na ledu“ sve dok kosovske vlasti ne ukinu takse na robu iz Srbije.

S druge strane, diplomate su saglasne da Zapad, predvođen SAD i EU, nije spreman da potroši još mnogo vremena na rešavanje kosovskog pitanja. U tom kontekstu, poručuju da će se „ubrzano raditi na dogovoru u narednih nekoliko meseci“. U diplomatskim krugovima spekuliše se da bi prema jednom od predloga Srbiji mogli da pripadnu Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, a da „Kosovska Mitrovica postane distrikt“, te da su „svi međunarodni faktori spremni da pristanu na to da srpski manastiri na Kosovu dobiju autonomiju“. Pojedini izvori Danasa nezvanično tvrde da postoji mogućnost da hidrosistem Gazivode „bude dat na koncesiju na 99 godina“, te da bi Priština mogla da dobije deo juga Srbije i nesmetano članstvo u međunarodnim organizacijama.

Da je potrebno „ubrzati dijalog“ o Kosovu poručio je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. On je juče na konferenciji za medije sa premijerom Komonvelt Dominike Ruzveltom Skeritom kazao da treba „što pre“ postići trajno rešenje „jer bi moglo da dođe do promena u međunarodnim odnosima“.

– Potrebno je ubrzati dijalog, postići trajno rešenje, ne gubiti vreme, za srpske interese je dobro da se taj proces što pre završi jer se međunarodni odnosi mogu promeniti… Administracija predsednika SAD Donald Trampa prva je američka administracija koja je otvorila vrata mogućnosti da dođe do kompromisa Beograda i Prištine. Neke ranije, a možda i neka buduća američka administracija, imaće stav da je kompromis samo priznanje nezavisnosti Kosova, kazao je šef srpske diplomatije, prenela je Beta.

Dačić je napomenuo da i šefica diplomatije EU Federika Mogerini „podržava traženje kompromisa i da će posle nje možda doći neko drugi ko neće biti naklonjen tome“.

– Potrebno je postići dogovor u narednih godinu ili dve… Ako se to ne desi, teško će biti postići sporazum ikada posle… Zato su neophodni politička stabilnost u Srbiji i konsenzus oko Kosova, kakav postoji među Albancima, ocenio je šef srpske diplomatije. Dačić je istakao da je i dalje neizvesno da li će Savet bezbednost UN u četvrtak raspravljati o Kosovu „jer su SAD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska bile žestoko protiv toga da se redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o KiM nađe na agendi“.

Komonvelt Dominika je prva karipska zemlja koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova. Premijer Skerit je rekao da je „odluka njegove zemlje čvrsta i doneta na osnovu principijelnog stava o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije“, te najavio da će Dominika uskoro ukinuti vize za građane Srbije, što je Srbija već učinila za građane Dominike, preneo je RTS.

Vučić razgovarao sa Kifom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je juče britanskog ambasadora Denisa Kifa, sa kojima je razgovarao o odnosima dveju država, situaciji u ovom regionu i Bregzitu. Kako je saopšteno nakon sastanka, Vučić je rekao da će „Srbija uvek biti opredeljena za mir i stabilnost u regionu i zahvalio na podršci Vlade UK, ukazavši Kifu na štetnost jednostranih mera Prištine, koje ugrožavaju dijalog. On je naglasio da sadašnji zastoj u dijalogu može da bude prevaziđen samo kada Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije i prestane sa provokacijama, kakav je zakon o statutu Rudarskog kombinata Trepča, koji je, ništa drugo, do otimanje srpske imovine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari