SPP disciplinuje svog odbornika u Tutinu 1foto (SPP): Zaim Redžepović

Stranka pravde i pomirenja (SPP) pokrenula je disciplinski postupak protiv svog visokog funkcionera i odbornika u tutinskoj skupštini, Zaima Redžepovića.

Razlog je Redžepovićeva odluka da bude deo novoformirane skupštinske većine u tutinskoj opštini bez odobrenja stranke.

U dopisu, koji mu je upućen, ostavljena su mu 72 sata da se izjasni o razlozima za pokretanje disciplinskog postupka. Nakon toga odluku donosi rukovodstvo stranke.

Redžepović je, na optužbe, odgovorio preko dršuštvenih mreža.

Napisao je da nije prihvatio da bude deo vladajuće većine, već da je inicirao razgovore o novoh većinu u toj opštini, koji su trajali od završetka lokalnih izbora 2020.godine.

Vrh SPP je optužio da je relativizovao situaciju, odlagao razumna rešenja i na kraju „lagao o događajima oko podrške SDA Sandžaka“.

Porućio je da je ispunio svoje obećanje prema muftiji Muameru Zukorliću, donošenjem odluke o Danu sećanja u Tutinu.

„Pre nego što vi poznati i principijelni legalisti, na Predsedništvu stranke odlučite o mom statutu, imam obavezu da vas obavestim da sam muftijin amanet ispunio uz, verujem, brzu odluku o Danu sećanja na njega, ali to ne zavisi isključivo od mene. Zante i sami, da tako nešto nije urađeno ni u BNV gde smo mi „glavni“. Obaveštavam vas da ste, pre nego što donesete još jednu „pobedničku“ odluku, zapravi, vi isključeni od strane građana i to bi trebalo da vam bude tema“ – poručio je Redžepović.

U Tutinu je, prošle sedmice, posle dvadeset osam godina smenjena SDA vlast.

U „prekomponovanoj“ skupštinskoj većini našlo se i 11 odbornika SPP, ali je odmah među njima došlo do raskola.

Poverenik te partije Mersudin Kuratonović, od nove skupštinske većine, zahtevao je da tutnska opština oduži dug prema muftiji Zukorliću; ili da proglasi dan žalosti, jer to nije urađeno kada je preminuo pre dve godine ili da se 6.novembar, kada je umro, proglasi Danom sećanja na njega ili da se posthumno proglasi počasnim građaninom Tutina ili da mu se oda javno priznanje za sve što je uradio za Sandžak.

Skupštinska većina je odbila sve te predloge i Kurtanović je saopštio da će odbornici njegove partije delovati u opoziciji.

Međutim, u skupštinskoj većini ostalo je 10 odbornika SPP, jer su ubeđeni da će jedan od tih predloga biti prihvaćen.

Pre godinu dana, sa najviših mesta SDA Sandžaka i SPP, stizale su informacije o stvaranju stabilne skupštinske većine u Tutinu.

To se temeljilo na sporazumu dve stranke za stvaranje većine u Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV), u kojem je posle više od tri decenije, SDA čelne funkcije morala da prepustu kadrovima SPP.

Brana stvaranju koalicije u tutinskoj opštini bilo je tvrdo krilo SPP, koje optužuje lidera SDA Sandžaka, Sulejmana Ugljanina, za razbijanje Islamske zajednice (IZ) u Srbiji.

Na čelu tvdog krila su poznati tutinski privatni preduzetnici, a Redžepović je umerenija struja, koja je potencirala razgovore. Obe strane imaju po 5 odbornika u lokalnom parlamentu i deluju kao dve frakcije.

Zaim Redžepović je od osnivanja u SPP. Bio je predsednik te partije u Tutinu.

Sada je potpredsednik SPP i odbornik u Skupštini opštine Tutin.

U prethodnom mandatu bio je narodni poslanik, a u ranijim mandatima bio je državni sekretar u ministarstvima za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari