"Spremni smo da organizujujemo nove izbore na severu Kosova": Predsednik CIK-a o mogućem ponovnom glasanju 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi izjavio je da je CIK spreman da obavlja svoje dužnosti koje proizilaze iz Ustava Kosova, odnosno da je spremna da organizuje izbore u četiri opštine na severu Kosova ukoliko budu raspisani, prenosi Koha.

Izbori na severu Kosova održani su 23. aprila, a o ponovnim vanrednim izborima počelo je da se razgovara na najvišim nivoima.

„Centralna izborna komisija, kao stalna ustavna institucija, ima za osnovni zadatak organizovanje izbora kada god se oni raspišu. Kao i uvek, kao što smo ranije govorili, CIK je spreman da ispuni obaveze koje proizilaze iz Ustava i zakona na snazi“, rekao je Eljezi.

Upitan o mogućnosti da na tim eventualnim izborima misija OEBS-a na Kosovu pomogne CIK-u, Eljezi je rekao da ta institucija ne komentariše politička dešavanja.

„Centralna izborna komisija ne komentariše politička dešavanja. CIK je dokazao da je institucija koja ispunjava svoje ustavne dužnosti. Iz nekoliko izbornih procesa, od 2020. godine, CIK kao jedina institucija, uspešno obavlja svoje poslove i u te četiri opštine. Stoga, kao CIK, kao što smo to činili i u prošlosti, izražavamo spremnost da izvršimo svoje dužnosti“, rekao je Eljezi.

Misija OEBS-a na Kosovu je na prethodnim izborima omogućila i pomogla CIK-u u organizaciji izbora u četiri opštine severa Kosova.

Šef misije OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport sastao se danas sa emisarom EU Miroslavom Lajčakom sa kojim je razgovarao o situaciji na severu i tamošnjim izborima.

Devenport je rekao da će OEBS pomoći Centralnoj izbornoj komisiji.

„Sa Miroslavom Lajčakom danas je naglašen značaj napretka u dijalogu koji vodi EU i punog učešća svih zajednica u institucijama i izborima. OEBS na Kosovu snažno stoji uz KFOR i EULEKS u ispunjavanju naših odgovarajućih mandata na Kosovu. Snažna podrška pozivu EU na deeskalaciju i održavanje inkluzivnih izbora u severnim opštinama. OEBS će pomoći kosovskim institucijama, uključujući Centralnu izbornu komisiju, da obezbede integraciju i dijalog uključujući sve zajednice“, napisao je Devenport na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari