Nemačka štampa o dešavanjima na severu Kosova: "Teatar apsurda" 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Bojan Slavković)

Štampa na nemačkom piše da su udruženim snagama EU i SAD nakon nedelju dana stavile pod kontrolu sever Kosova. No, sada mirni protesti još uvek traju.

U reportaži sa severa Kosova austrijski Standard piše da se na licu mesta odvija teatar apsurda.

„Situacija je nadrealna, jer niko tačno ne zna zašto se ovde još protestuje ili zašto je ovde toliko policajaca i vojnika. Proše sedmice ljudi su ovde demonstrirali protiv toga što jedan Albanac započeo svoj mandat gradonačelnika“, piše Standard.

List piše da su nakon poslednjih nemira EU i NATO duboko šokirani jer na Kosovu u poslednjih 20 godina nije bilo takve eskalacije nasilja.

„Srpkinje žele da nastave protest dok se ne povuče kosovska specijalna policija Rosu. 42-godišnja lekarka Jelena K. kaže da se njena ćerka iz straha više ne izlazi iz kuće jer je protekle sedmice na putu do škole morala da prolazi kroz redove vojske i policije. Svi se plašimo albanske policije, kaže ona. Rosu je na lošem glasu među Srbima na severu Kosova: postoje verodostojni izveštaji o etnički motivisanoj brutalnosti nad Srbima“, piše Standard.

Države EU se zalažu za to da u četiri srpske opštine na severu Kosova budu organizovani novi lokalni izbori u avgustu ili septembru. Međutim, to bi imalo smisla samo ako bi na lokalnim izborima učestvovali Srpkinje i Srbi. „Izašli bismo na izbore ako prethodno bude osnovana Zajednica srpskih opština“, kaže Jelena K. Kosovska strana je međutim protiv takve zajednice jer je zabirnuta da bi Srbija onda uvek mogla da se meša u unutrašnja pitanja susedne države koju ne priznaje kao nezavisnu“, piše Standard.

List piše da je svakodnevnica na severu Kosova uvek politički nabijena jer problem nikada nije rešen.

List piše kako „Neki albanski nacionalisti na terenu žele da se Kosovo i Albanija spoje u Veliku Albaniju“. „Oni tvrde da njima pripada i severni deo Kosova. Jedna država za sve građane je njima strana“, piše Standard.

U fokusu Priština

„Udruženim snagama su EU i SAD nakon nedelju dana stavile pod kontrolu eskalirajući sukob između Kosova i Srbije“, piše Noje Cirher Cajtung (NZZ). „Sada EU traži da Priština organizuje nove izbore što je pre moguće. Zahtev od Beograda je da ovaj put obezbedi da ne dođe do bojkota. A Priština bi, zauzvrat, odmah trebalo da počne da radi na stvarnju delom autonomne Srpske Zajednice opština (ZSO)“.

List piše da je „ipak Priština glavna meta krizne diplomatije Zapada. „Vašington, najvažniji saveznik Kosova, sve više iritira Kurtijeva neposlušnost. Amerikanci su sada po prvi put preduzeli kaznene mere protiv Prištine“, piše NZZ.

„Osmodnevna kriza drastično je pokazala koliko brzo sigurnosna situacija na severu Kosovo može izmaći kontroli. Međutim, to se ne događa spontano, već uvek putem ciljanih provokacija jedne ili obe strane“, piše NZZ.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari