"Srbi napali policiju", "Kurti želi rat"...: Kako mediji širom regiona prate situaciju na Kosovu? 1Foto: Beta/AP/Bojan Slavković

Portali širom regiona prate situaciju na severu Kosova, te se vesti o događajima smenjuju velikom brzinom i to na naslovnim stranama. Ono što je zajedničko i za hrvatske, crnogorske i medije iz BiH je da se o prilično burnim aktuelnostima piše smireno, bez ostrašćenosti i “navijanja”, te da sem njihovih novinara, o ovim temama se oslanjaju na agencije i medije iz Srbije.

Tako hrvatski “Jutarnji list” donosi tekst pod nazivom „Naoružani kosovski specijalci upali su i srušili srpske zastave. Kurti hoće da započne rat!’

Navodi se da su kamioni i druga teška vozila drugi dan zaredom blokirali nekoliko glavnih puteva na Kosovu.

“Srpski demonstranti na severu Kosova blokirali su u nedelju glavne puteve drugi dan zaredom nakon što su tokom noći razmenili vatru sa policijom i nakon hapšenja bivšeg srpskog policajca dan ranije. Srpski mediji prenose da su pripadnici kosovske specijalne policije Rosu „punim naoružanjem i oklopnim vozilima upali u objekat velike brane na jezeru Gazivode, isterali stražu i srušili srpske zastave koje se tamo nalaze“.”, prenosi Jutarnji list.

Hrvatski portal Index, pak, piše da su Srbi na Kosovu napali policiju. U tekstu „Oružani specijalci srušili srpske zastave“ ističe se da su srpski demonstranti na severu Kosova drugi dan zaredom blokirali glavne puteve nakon razmene vatre sa policijom tokom noći i nakon hapšenja bivšeg srpskog policajca dan ranije.

“Euleks, misija Evropske unije zadužena za patroliranje na severu Kosova, saopštila je da su demonstranti juče uveče napali patrolu oklopnih vozila”, navodi Index.

„Pripadnici specijalnih jedinica ROSU upali su pod punim naoružanjem i blindiranim vozilima u objekt velike brane na jezeru Gazivode. Oni su s dugim cevima i oklopnim vozilima onde zatekli čuvara koji meri nivo vode, isterali ga s objekta i poskidali srpske zastave koje se onde nalaze“, piše Index, pozivajući se na naše Novosti.

Takođe, prenose se izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i drugih zvaničnika u vezi sa situacijom na Kosovu.

Na portalu sarajevskog Oslobođenja navodi se da se nemiri na Kosovu nastavljaju, i da se tim povodom predsednik Vučić, nakon jučerašnjeg obraćanja javnosti, oglasio i putem Instagram profila i poručio da „nema i neće biti predaje“.

– To je odluka Srbije i moja poruka našem narodu na Kosovu i Metohiji, koji je ponovo nateran da na barikadama brani svoja ognjišta, poručio je Vučić, dodavši da će Srbija pobediti.

Oslobođenje prenosi vest da je direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković saopštio da je obavestio specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da su specijalne jedinice kosovske policije protivpravno upale na Gazovode.

Podgoričke Vijesti prenose izjavu Rade Trajković date srpskim medijima da se Srbi na Kosovu boje svojih, i da se ljudi na barikade dovode po naredbi.

„SAD su vrlo uznemirene onim što se dešava na terenu – a na terenu se, kaže Trajković, puca i preti da preraste u mnogo ozbiljnije stvari“

“Predsednica Evropskog pokreta Srba sa severa Kosova i savetnica ministra u Vladi Kosova Rada Trajković rekla je da je govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića o povratku vojske i policije propaganda, a dodala je da su SAD poslale notu preko ambasadora Marka Đurića i da je ta zemlja uznemirena zbog situacije na Kosovu”, prenose Vijesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari