Srbi prvi put neće biti terani od strane direktora da glasaju: Marko Jakšić za Danas uoči izbora na severu Kosova 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Izborni dan u nedelju će gotovo sigurno proteći bez ikakvih incidenata. Na desetu godišnjicu potpisivanja prvog sporazuma u Briselu, Srbi sa Severa Kosova koji su ogromnom većinom protiv tog sporazuma sve vreme od početka, po prvi put neće biti terani od strane direktora da na njima glasaju, pa će najzad moći da pokažu ono što stvarno žele, a to je apsolutni bojkot kosovskog sistema, u ovom slučaju izbora – kaže za Danas Marko Jakšić, pravnik iz Kosovske Mitrovice.

Kako dodaje nekadašnji saradnik ubijenog političara Olivera Ivanovića,  ljudi su umorni i besni zbog svega što im se dešava od kad je premijer Kosova Albin Kurti od severnog Kosova napravio koncentracioni logor, u kojem, kako kaže, njegovi safari policajci pucaju iz obesti na Srbe u leđa, kao pre neki dan na Bistričkom mostu.

– To je čak izgleda razumela i Srpska lista koja po prvi put u ovom procesu ne učestvuje na izborima, iako su prema nekim informacijama koje imam bili pod pritiskom da na njima učestvuju i bez povlačenja baza specijalne policije i formiranja ZSO – kaže on.

Srbi koji budu učestvovali na izborima neće dobiti podršku ni svojih članova porodice

Na izborima u nedelju će, kaže naš sagovornik, nažalost učestvovati i neki Srbi, koji u tome vide mogućnost da steknu određenu imovinsku korist na uštrb opšte nesreće svojih sunarodnika, iz čisto uskih ličnih interesa.

– Međutim, po svemu sudeći. oni neće dobiti ni podršku najbližih članova porodice i verovatno će izgubiti od albanskih kanditata, u Zvečanu i Leposaviću, koji će svakako sigurno preuzeti opštine Severna Mitrovica i Zubin Potok. Dakle, u nedelju će na izbore u četiri opštine na Severu Kosova izaći ne više od pet odsto birača (oko 2000 u apsolutnom broju) pretežno Albanaca što će dovesti da većinski srpske opštine budu vođene od strane albanskih gradonačelnika i skupština opština sa potpuno dominantnom albanskom većinom – kaže sagovornik Danasa.

Srbi prvi put neće biti terani od strane direktora da glasaju: Marko Jakšić za Danas uoči izbora na severu Kosova 2
foto: Printscreen/YouTube/KoSSev

Nešto takvo se na Kosovu ne dešava prvi put, napominje, međutim, samo su sada promenjene uloge.

– Na sličan način je Milošević sprovodio izbore sa dugim cevima 1997. godine u Drenici, pa smo i tada imali demokratski izabrane predsednike i skupištine opština koji nisu predstavljali 95 odsto stanovnika tih opština, što će se sada ponoviti. Svi znamo gde je to dovelo, ali očigledno je da se istorija ponavlja i da se iz nje ne izvlače poučne lekcije, pa smo sada došli u situaciju da su žrtve postali tlačitelji – kaže Marko Jakšić.

Jedino Kurti može da izazove opasnost po bezbednost

Upitan o bezbednosnoj situaciji u nedelju, sagovornik Danasa kaže da jedina opasnost od incidenata koju ne može da isključi jeste – da Kurti uz pomoć svojih agenata i specijalaca ne režira i iscenira jedan takav napad koji bi, u okviru svih svojih dosadašnjih manipulativnih aktivnosti protiv Srba sa Severa Kosova. „u cilju kriminalizacije svakog od nas, bio razlog da nas opet optuži da smo kriminalci, ali i da prikrije mizerno mali broj glasova koji bi pokazali potpuni nelegitimitet izbora“.

– O demokratičnosti čitavog procesa, o poštovanju zakona u vezi sa biračkim mestima na kojima će se glasati i kampanji koju je posebno Samoopredeljenje vodilo ne bih trošio previše reči, ali siguran sam da se tako nešto osim u Severnoj Koreji dešava još po nekim Afričkim zemljama, ali ne nigde u Evropi, čak ni u Belorusiji – ističe naš sagovornik.

Prema njegovima rečima, na osnovu poslednje Eskobarove izjave da će SAD priznati rezultate izbora jer su oni demek “ustavna obaveza Kosova“ stiče se utisak da će se proces konsolidovanja kosovske državnosti na severu Kosova i dalje nastaviti po svaku cenu, umesto da se povede iskreni dijalog sa ljudima koji ovde žive, što će prouzrokovati dodatne probleme i situaciju još više zaoštravati i dodatno iskomplikovati.

Aleksandar Nejaki

– Pitam se da li gospodin zna da i Republika Srbija ima svoj Ustav i obaveze koje proističu iz njega, ili zahvaljujući Aleksandru Nejakome on očekuje da se sa njegovim kršenjem nastavi i dalje, jer to već traje od prvog sporazuma iz 2013. godine. Odgovor koji bi Beograd, a ujedno i njegova ekspozitura na Kosmetu, Srpska lista, morao da da na albanizaciju četiri opštine na Severu, bi bilo povlačenje iz svih sporazuma i uspostavljanje ukinutih institucija Srbije tokom sprovođenja Briselskog sporazuma, pomalo naivnog, jer iako je sve svoje obaveze ispunio zvanični Beograd do dana danas nije dobio famozno udruženje pčelara u vidu ZSO, jedine veće obaveze koju je imala kosovska strana – smatra Jakšić.

Srbi prvi put neće biti terani od strane direktora da glasaju: Marko Jakšić za Danas uoči izbora na severu Kosova 3
foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Nažalost, ističe, slabašni predsednik Aleksandar Vučić nema hrabrosti za to, pa će se svakako nastaviti sa negativnim trendom da poslednji Mohikanci, Srbi sa Kosova, posebno oni sa Severa, koji se nalaze između Vučićevog nakovnja i Kurtijevog čekića, ugnjetavani, diskriminisani i bez razumevanja svih a ponajviše od strane međunarodne zajednice, kao i Hazari nekada nastaviti da nestaju sa Kosova, koje bi demek prema rečima međunarodne zajednice trebalo da je i njihova kuća.

– Što u praksi Kurti i oni koji ga podržavaju pokazuju da nije – zaključuje Marko Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari