Srbija, Amerika i promena politike: Da li će Radoičić biti izručen 1Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

„Ako se Beograd ne promeni i opameti, ako ne ispuni zadate uslove Bele kuće i Stejt departmenta, jer su se obe adrese neuobičajeno oglasile, promeniće se Vašington. Rokovi ovoga puta nisu rastegljivi kao kod uvođenja sankcija Rusiji, pa i sankcije lako mogu doći na dnevni red. Dakle rokovi su vrlo tesni i moguće je da je zaista posle Banjske došlo vreme da se učini preokret“, kaže za Danas Srečko Đukić, karijerni diplomata, komentarišući najnovija upozorenja Vašingtona Srbiji.

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da
„odgovorni za napade u Banjskoj koji su sada u Srbiji moraju da odgovaraju“ Blinken je ponovio da Srbija mora da, uz hitno smirivanje napetosti, u potpunosti primeni svoje obaveze iz dogovora o normalizaciji odnosa sa Kosovom, u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije.

Istovremeno i Bela kuća je reagovala na događaje od prošlog vikenda i zatražila od Beograda da prestane sa gomilanjem vojske kod Kosova, konstatujući da se stanje na Severu Kosova , nakon pucnjabe u Banjskoj pogoršalo.

Za razliku od EU koja je Srbiji odmah zapretila uvođenjem nekih mera, kao posledicu pucnjave u selu Banjska, iz SAD takve direktne pretnje nisu stigle, ali kako kažu sagovornici Danasa iz obraćanja američkih zvaničnika jasno se vidi da je vreme „soft politike“, razumevanja i tolerancije prema Beogradu i njegovim „prijateljskim vezama“ isteklo.

Na pitanje da li isticanje vremena tolerancije SAD prema Beogradu znači istovremeno i promenu odnosa prema predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, sagovornici Danasa kažu da je i to moguće, ali bar ne za još neko vreme.

„Aleksandar Vučić je nosilac i otelotvorenje kompletne srpske politike danas, tačno kao što je bio Slobodan Milošević u svoje vreme. Niti ima druge ličnosti, niti ima druge institucije u Srbiji. Vučić i seje i žanje. On jedini može da produži politiku pre Banjske, ili da je promeni. SAD, ali i EU su postavili parametre – puna kooperativnost, ili drugi list. A onda će građani da osete svu gorčinu „drugog poluvremena“, navodi Đukić za Danas.

I njegov kolega, bivši diplomata Milovan Božinović, objašnjava da je poznata praksa SAD da relevantnu komunikaciju sa državama, kao što je današnja Srbija- zapetljanim u slične probleme i antinomije bez snage da ih se oslobode – redukuju na komunikaciju sa „šefom“. Za njih je to jednostavnije i iz njihovog ugla efikasnije. Naravno, dok je to moguće i dok im je u interesu.

Božinović predviđa da će bar još neko vreme to biti slučaj.

„Nesrećni događaji u Banjskoj – bez obzira što o njihovoj pozadini bujaju najrazličitije hipoteze – nesumnjivo imaju jedan destruktivni potencijal koji će promeniti prilike na Kosovu, a našu međunarodnu poziciju otežati i, sve u svemu, unazaditi. Svi relevantni zapadni faktori ocenjuju da se radi o terorističkom udaru na kosovsku državu, sa svime što takva kvalifikacija podrazumeva. Sva je prilika da će Zapad tvrdo i nefleksibilno tražiti od Srbije da doprinese dokazivanju upravo ovako koncipirane optužnice“, navodi Božinović.

Srbija, Amerika i promena politike: Da li će Radoičić biti izručen 3
Foto FoNet Ana Paunković

Prema njegovim rečima, to će Srbiju narednuh meseci, možda i godina, uvući u još jedno iznurujuće natezanje sa EU i SAD, pretnje sankcijama, izolacijom i slično.

„SAD će verovatno sačekati da bi se videlo šta naredni dani donose, na primer da li će Radoičić biti izručen kosovskim vlastima, ali tu obavezu Srbije, koja se smatra elementarnom u saradnji na suzbijanju terorizma, neće zanemariti“, ističe naš sagovornik.

Politika, kako kaže, čiji je izvorni smisao da doprinese miru i suživotu biće zamenjena „zavrzlamama“ i destruktivnim nadgornjavanjima, a najveće žrtve biće kosovski Srbi.

„Dok se sa naše strane pokreće nadmudrivanje o drugačijem, „pravom“ postavljanju KFOR, UNMIK I EULEKS, gura se u drugi plan da je postavljanje kosovske policije već verifikovano od strane pomenutih institucija i da su kosovskoj policiji odobrena daleko veća ovlašćenja koja joj naši protesti neće oduzeti. To su ta nova fakta, nove „realnosti“ sa kojima će stanovnici severnih opština ubuduće živeti, a koja im je doneo sukob kod Banjske“, napominje diplomata Božinović.

I Mihajlo Brkić, ambasador u penziji i potpredsdnik Pokreta Srbija centar, smatra da događaji u Banjskoj imaju negativne posledice na poziciju Srbije u daljim pregovorima u vezi sa KiM i posebno statusom Srba u severnom delu pokrajine.

Prema njegovim rečima, zveckanje oružjem uz administrativnu liniju, ako ga je zaista bilo, može samo da oslabi poziciju srpske strane i pojača američki pritisak.

„Što se tiče odnosa američke administracije prema vlastima i posebno predsedniku Srbije on je i do sada bio vrlo pragmatičan, odnosno slabija opšta pregovaračka pozicija naše strane znači jači pritisak da se izađe u susret zahtevima Albanaca“, zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari