Srbija će tražiti hitnu sednicu SB UN zbog vojske Kosova 1Savet bezbednosti UN Foto: MSP (arhiva)

Srbija će tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog kršenja rezolucije 1244 odlukom Prištine o vojsci Kosova, rečeno je agenciji Beta u pres službi Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Vlada Srbije danas je osudila odluku Prištine da transformiše Kosovske snage bezbednosti u vojsku Kosova i ocenila da ta odluka predstavlja grubo kršenje principa međunarodnog prava.

„Ta odluka je u suprotnosti i sa tzv. Ustavom koje su Privremene institucije samouprave u Prištini same pisale i usvojile, što je svojevrstan apsurd i dokaz da Priština, pored međunarodnih sporazuma, ne poštuje ni sopstvene norme“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Vlada je navela da zajedno s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prati situaciju na Kosovu.

Odluka Prištine o formiranju vojske mora da bude predmet diskusije u Savetu bezbednosti UN, izjavio je šef Komiteta Saveta Federacije Rusije za međunarodna pitanja Konstantin Kosačov, prenosi Sputnjik.

„Veoma je moguće da se Priština sprema za ratovanje, pri čemu malo verovatno odbrambeno, kao i za vojno-policijske operacije. To je, naravno, veoma zabrinjavajuće i smatram da treba da bude predmet diskusije Saveta bezbednosti UN“, rekao je Kosačov.

Kako prenosi Sputnjik, Kosačov povodom glasanja o vojsci Kosova u kosovskom parlamentu smatra da iza tog „drskog i protivpravnog akta“ stoje Sjedinjene Države. „Ko stoji iza drskog i protivpravnog akta Kosova? Ne treba čak ni pogađati. Jedini koji su podržali kosovske Albance su SAD“, citira Sputnjik šefa Komiteta Saveta Federacije Rusije za međunarodna pitanja Konstantina Kosačova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari