Usvojeni zakoni o vojsci Kosova 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Kosovski parlament usvojio je danas sva tri zakona koja se odnose na transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti u kosovsku vojsku – Zakon o ministarstvu odbrane, Zakon o kosovskim bezbednosnim snagama i Zakon o službi u kosovskim bezbednosnim snagama.

Sednici je prisustvovao i predsednik Kosova Hašim Tači, a događaj prati veliki broj novinarskih ekipa. U sali je prisutno 107 od 120 poslanika. Poslanici Srpske liste nisu prisustvovali sednici. Sednica je počela minutom ćutanja u čast svih generacija koje su se žrtvovale za Kosovo.

Tači je na Fejsbuku napisao da se posle dve decenije ovim zaokružuje proces državnosti Kosova.

„U Skupštini Kosova sa apsolutnom većinom, izvan političkih razlika, kao retko kada, izbaranici naroda su usvojili paket zakona o osnivanju Vojske Kosova“, napisao je Tači na Fejsbuku.

On je podvukao da je Kosovo kao društvo pokazalo da ima smelosti, odgovornosti i da zna da bude ujedinjeno kako bi odbranili interese naroda i države.

„Stvaranje Vojske Kosova i Ministarstva odbrane je najbolji poklon za novogodišnje praznike“, napisao je Tači.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa ocenio je danas da je Vojska Kosova potreba i pravo, kako je rekao, „kosovske države“.

„Stvaranje Vojske Kosova je bila potreba i pravo države Kosovo i zato u svoje i ime DSK čestitam ovaj tako značajan dan za našu zemlju“, navodi se u čestitki Mustafe.

On je rekao da je DSK uvek podržavao stvaranje Vojske Kosova jer je ona bila u interesu odbrane i u interesu svakog građanina.

„Vojska Kosova će služiti za mir, bezbednost i stabilnost u zemlji i celom Balkanu“, kazao je Mustafa.

Skupština Kosova je danas usvojila tri zakona kojima se BSK transformiše u oružane snage Kosova bez promene imena

Ambasada SAD-a u Prištini: Potvrđujemo podršku kosovskoj Vojsci

Sjedinjene Američke Države saopštile su ponovo da potvrđuju svoju podršku postepenoj tranziciji Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) u snage sa mandatom teritorijalne odbrane, kao što je to i suvereno pravo Kosova.

Pozivamo Vladu Kosova da nastavi svoju blisku koordinaciju sa NATO saveznicima i partnerima i da se uključi u informisanje i dopiranje do manjinskih zajednica kako sada, tako i tokom čitavog višegodišnjeg procesa koji sledi. Očekujemo da će se postojeći aranžmani sa KFOR-om o kretanju i operacijama snaga na Kosovu nastaviti. Svi akteri unutar i van Kosova trebalo bi da podrže i podstaknu građane manjinskih zajednica na Kosovu da učestvuju u svojim bezbednosnim snagama u korist svojih zajednica i zemlje. Sjedinjene Američke Države su posvećene radu sa KSB kako bi one unapredile svoj profesionalni razvoj i organizacionu evoluciju što će doprineti miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu“, navodi se u saopštenju Ambasade SAD-a u Prištini.

Navode i da regionalna stabilnost zahteva da se Kosovo iskreno trudi da normalizuje odnose sa svojim susedom Srbijom, a da oni podstiču obe strane da preduzmu hitne korake za smanjenje tenzija i stvaranje uslova za brz napredak u dijalogu.

Prištinski mediji javili su jutros da su obavljene opsežne i detaljne kontrole zgrade Skupštine i svih objekata u njenoj blizini.

Da podsetimo, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio juče da se glasanjem za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova za Srbe ništa neće promeniti na gore već, kako je rekao, može da bude samo bolje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u narednih 72 sati obići više jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti (KZB), javila je Radio-televizija Srbije.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da Priština ima podršku SAD i vodećih NATO zemalja, kao i da je formiranje vojske Kosova završetak legalizacije terorističke OVK.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je danas za nju „težak dan“, ali da će Srbija nastaviti put mira i prosperiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari