Brnabić: Današnji dan težak, ne doprinosi saradnji u regionu 1Foto: Beta/Igor Majstorović

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je danas za nju „težak dan“, ali da će Srbija nastaviti put mira i prosperiteta.

„Za mene je ovo težak dan, nije dan koji doprinosi saradnji u regionu“, kazala je Brnabić novinarima u Vladi Srbije komentarušući odluku vlasti u Prištini da transformiše Bezbednosne snage u Oružane snage Kosova, o čemu se danas izjašnjava Skupština Kosova.

Ona je istakla da će Srbija nastaviti put mira i prosperiteta jer bez stabilnog regiona nema ni stabilne Srbije.

„Bolje je da razgovaramo kako da sarađujemo bez barijera umesto da sprečavamo saradnju“, kazala je premijerka.

Dodala je da će Srbija nastaviti reforme i ulaganja u sve što doprinosi boljoj budućnosti građana.

Situacija u severnom delu Kosovske Mitrovice uoči današnjeg glasanja u Skupštini Kosova o transformaciji Bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, mirna je ali napeta.

U blizini glavnog mosta na Ibru, sa južne strane na kojoj žive Albanci, od jutros je raspoređeno više oklopnih transportera, džipova i ambulantnih vozila austrijskog kontigenta KFOR-a, dok je u severnom delu grada primetno prisustvo pripadnika Kosovske policije.

Građani severne Kosovske Mitrovice postavili su zastave Srbije na skoro svim lokalima, prodavnicama, ugostiteljskim objektima, kao i na prozorima i terasama stanova i kuća, navodeći da je to njihov odgovor na najavu formiranja vojske Kosova, ali i na isticanje zastava SAD širom Kosova južno od Ibra.

Prištinski mediji javljaju da su obavljene opsežne i detaljne kontrole zgrade Skupštine i svih objekata u njenoj blizini.

Da podsetimo, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio juče da se glasanjem za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova za Srbe ništa neće promeniti na gore već, kako je rekao, može da bude samo bolje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u narednih 72 sati obići više jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti (KZB), javila je Radio-televizija Srbije.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da Priština ima podršku SAD i vodećih NATO zemalja, kao i da je formiranje vojske Kosova završetak legalizacije terorističke OVK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari