Opsežne mere bezbednosti u Prištini i na KiM, Haradinaj obećava mir 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Policija Kosova ima poseban operativni plan za obezbeđivanje reda i mira na dan kada se u Skupštini Kosova glasa o transformaciji Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova.

Prištinski mediji javljaju da su obavljene opsežne i detaljne kontrole zgrade Skupštine i svih objekata u njenoj blizini.

Takve su kontrole organizovane i u svim delovima Prištine gde će se kako je najavljeno odvijati aktivnosti nakon usvajanja zakona.

Istovremeno pripadnici Jedinice za hitne reakcije Policije Kosova u južnom delu Mitrovice kontrolišu sva vozila koja ulaze u gradu i evidentiraju svako vozilo koje ulazi ili izlazi iz ovog grada.

Na mostu na reci Ibar primetno je prisustvo pripadnika KFOR-a.

Skupština Kosova u 10 časova treba da počne sednicu na kojoj će u drugom čitanju razmotriti i usvojiti tri zakona kojima se obezbeđuje transformacija Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova, ali bez promene naziva.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj napisao je na svom Fesjbuk profilu da „Prištinu samo nekoliko trenutaka deli od istorijskog glasanja za formiranje vojske Kosova“.

„Obećavamo da ćemo obezbediti mir svima koji žive sa nama, u našem zajedničkom domu. Da bi Kosovo postalo deo NATO pakta, buduća vojska će uvek štititi život, dostojanstvo i integritet građana“, napisao je Haradinaj.

RTK podseća da je Haradinaj ranije rekao da će formiranjem vojske, Kosovo biti sigurnije i da će bezbedniji biti i oni koji žive u njemu.

Da podsetimo, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio juče da se glasanjem za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova za Srbe ništa neće promeniti na gore već, kako je rekao, može da bude samo bolje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u narednih 72 sati obići više jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti (KZB), javila je Radio-televizija Srbije.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da Priština ima podršku SAD i vodećih NATO zemalja, kao i da je formiranje vojske Kosova završetak legalizacije terorističke OVK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari