Srbija centar: Vlada novom nacionalnom strategijom planira da obesmisli Savet za borbu protiv korupcije 1Foto: SRCE

Stranka Srbija centar (SRCE) ocenila je danas da Vlada Srbije novom Nacionalnom strategijom za suzbijanje korupcije, koja je trenutno na javnoj raspravi, planira da „dodatno obesmisli“ Savet za borbu protiv korupcije.

SRCE u saopštenju navodi da strategija, koja se donosi za period za period od 2023. do 2028. godine, predviđa izmenu statuta Saveta putem koje će „nestručni i režimski podobni kadrovi postati članovi“ tog savetodavnog tela Vlade Srbije.

„Donosioci nove antikorupcijske strategije insistiraju na čvršćem povezivanju Vlade i Saveta u cilju uspešne borbe protiv korupcije. Dakle, Strategija treba da bude most između Vlade i njenog savetodavnog tela, što je samo po sebi apsurdno“, navodi se u saopštenju.

Ta stranka je ocenila da Vlada Srbije uvek može kadrovski i finansijski da „ojača“ svoje savetodavno telo i da joj za to ne trebaju posebne strategije.

„Korumpiranoj vlasti je postojeći Savet za borbu protiv korupcije trn u oku jer godinama izveštava o sistemskoj korupciji, o čemu bi vlast da ćuti. Vlada bi najradije ukinula ovo telo osnovano u Đinđićevo vreme ali je brine reakcija međunarodne zajednice“, dodaje se u saopštenju.

Stranka SRCE je ocenila i da će, ukoliko nova antikorupcijska strategija bude usvojena, Savet za borbu protiv korupcije postojati „samo na papiru“ i da će služiti „za lažno prikazivanje međunarodnoj zajednici“, kao i da će na tome najviše izgubiti sami građani koji će ostati uskraćeni za saznanja o sistemskoj korupciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari