Srbija, EU i Severna Makedonija potpisale sporazum o prekograničnoj saradnji 1Foto: Shutterstock/The Visual Explorer

U Nišu je danas potpisan prvi sporazum o 3,6 miliona evra iz Programa prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija koji finansira Evropska unija (EU), saopštila je EU info mreža.

Sporazum o finansiranju potpisali su, u okviru EU nedelje mogućnosti, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, potpredsednik Vlade Severne Makedonije Bojan Maričić i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Podrška zdravstvu i socijalnoj i kulturnoj inkluziji, kao i unapređenje turizma, delokrug su ovog programa prekogranične saradnje, navodi se u saopštenju.

Ukupan budžet programa koji je Evropska komisija usvojila 3. juna 2022. godine iznosi 9,7 miliona evra, od čega 8,4 miliona evra sufinansira EU, što je više nego dvostruko sredstava u poređenju sa prethodnom sedmogodišnjom finansijskom perspektivom, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će, zahvaljujući Programu, građanima biti dostupnije usluge socijalne i zdravstvene zaštite za ugrožene grupe, kao i da će biti više kulturnih sadržaja za sve stanovnike sa teritorije Programa.

Razvojem prekograničnog turizma i zaštitom kulturnog i prirodnog nasleđa sa obe strane granice, značajno će se povećati broj turističkih poseta i dužina boravka turista u pograničnom području.

Kako se navodi, područje ovog programa prekogranične saradnje obuhvata Jablanički i Pčinjski okrug u Srbiji i Severoistočni region i deo Skopskog regiona u Severnoj Makedoniji, u kojem živi oko 850.000 stanovnika u obe države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari