žozep boreljFoto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novom spoljnopolitičkom odlukom Saveta EU a odnosi se na restriktivne mere zbog situacije u Iranu, ali se jeste uskladila sa odlukom donetom zbog situacije u Gvineji Bisao.

Kako je saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell), Savet EU je 15. septembra usvojio odluku (CFSP) 2023/1780 kojom se dodaju četiri osobe i šest entiteta na listu pojedinaca, entiteta i tela pod restriktivnim merama zbog situacije u Iranu ; iz ranije odluke Saveta 2011/235.

S novom odlukom Saveta EU, kako se navodi, uskladile su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu – Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i BiH, koje će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu s tim, a EU prima na znanje tu obavezu i pozdravlja je.

Savet EU je 28. jula usvojio odluku (CFSP) 2023/1598 o humanitarnim izizećima od restriktivnih mera zbog situacije u Gvineji Bisao, u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

S tom odlukom uskladile su se sve zemlje kandidati za članstvo u EU sa Zapadnog Balkana – ; Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Albanija i BiH koje će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu s tim, a EU prima na znanje tu obavezu i pozdravlja je, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari