Nikolaj Vamen, Ministar evropskih poslova Danske, koja je od danas zvanično predsedavajuća EU, izjavio je da očekuje da Srbija u martu dobije status kandidata, ali i da u međuvremenu treba da „popravi“ dijalog sa Prištinom.


„U naredna dva meseca, da ne bi svoj napredak nikako dovela u pitanje, Srbija mora da nastavi dijalog sa Prištinom, postigne sporazum o njenom predstavljanju na regionalnim forumima, donese preostale odredbe i primeni do sada postignute sporazume“, kazao je Vamen podgoričkim Dnevnim novinama, dodajući da je uslov za Srbiju i potpuno uklanjanje barikada na severu Kosova.

Vamen je objasnio da će Crna Gora u junu početi pregovore o pristupanju EU ako u međuvremenu pokaže rezultate u oblasti vladavine prava. „U narednih nekoliko meseci Crna Gora mora da pokaže rezultate na polju vladavine prava, pre svega u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, istakao je danski ministar.

Najavio je i da će Evropska komisija i Savet EU u maju razmatrati o napretku Crne Gore u tim oblastima. „Poseban izveštaj o napretku na tom polju napraviće EK, pa će Crna Gora izaći s njim pred zemlje članice Unije, koje jednoglasno moraju da donesu odluku o tome da se otvaraju pristupna poglavlja“, rekao je Vamen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari