Međunarodna zajednica postaje nervozna zbog stava Kosova o priznanju 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Tači i Haradinaj već duže vreme pripremaju kosovsku javnost da joj u jednom trenutku saopšte da baš i nije najvažnije da ih Srbija prizna, ocenjuje naš diplomatski izvor.

Srbiji ne bi smelo da smeta što se kao krajnji cilj u državnoj platformi Kosova za finalizaciju briselskog dijaloga navodi međusobno priznanje i stolica u UN, jer se to svakako neće desiti – ocenjuje diplomatski izvor Danasa i dodaje da Hašim Tači i Ramuš Haradinaj već duže vreme pripremaju kosovsku javnost da joj u jednom trenutku saopšte da baš i nije najvažnije da ih Srbija prizna.

Naš izvor navodi da je potpuno normalno što u kosovskoj platformi koju je Vlada usvojila i prosledila skupštini na razmatranje stoji zahtev za punim priznanjem Kosova, jer predsednik Tači i premijer Haradinaj zarad političkih poena ništa drugo ne smeju da izgovore, kao što srpski državni vrh Kosovo i dalje naziva južnom srpskom pokrajinom, a od tamošnjih vlasti zahteva dozvolu kada treba da ga poseti.

Izvor Danasa poruku poslatu sa Andrićevog venca, da bi briselski dijalog postao besmislen ukoliko bi kosovski parlament usvojio platformu, ocenjuje kao ishitrenu, uz tvrdnju da deo međunarodne zajednice postaje nervozan zbog tvrdog stava Kosova po pitanju potpunog priznanja u okviru normalizacije odnosa.

– To je jasno stavljeno do znanja i Tačiju i Haradinaju, tako da insistiranje na potpunom priznanju u smislu pregovaračke pozicije polako postaje njihova slabost. Oni su svesni da će svom biračkom telu morati da objasne zbog čega nisu dobili puno priznanje, jer mu to duguju. Zato ne vidim nikakav razlog za brzoplete poruke iz predsedništva Srbije, osim ako jednostavno nisu dovoljno informisani ili ne umeju da rade posao – objašnjava izvor Danasa iz diplomatskih krugova.

Beogradska štampa juče je prenela nezvaničnu poruku iz Predsedništva Srbije, da bi usvajanje kosovske platforme za finalizaciju briselskog dijaloga u tamošnjoj skupštini obesmislilo briselski dijalog zbog zahteva za međusobnim priznanjem, ali da to ne mora da znači da će srpska delegacija napustiti pregovore u centrali EU.

– Novi dokument vlade Ramuša Haradinaja je besmislen, jer je njime predviđeno da se razgovori u Briselu završe uzajamnim priznanjem Srbije i samoproglašene države Kosovo, na šta predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije neće pristati – glasi nezvanični stav Predsedništva.

Inicijativa Veseljija

Predsednik Demokratske partije Kosova i predsednik parlamenta Kadri Veselji objavio je u ponedeljak svoju inicijativu za izradu platforme sa pet tema od nacionalnog interesa za Kosovo, među kojima su i dijalog sa Srbijom, osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom kao i osnivanje oružanih snaga Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari