"Srbija protiv nasilja" imaće 25.000 kontrolora na 8.300 biračkih mesta 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Dejan Stevanović iz Tima za kontrolu izbora Centralnog izbornog štaba „Srbija protiv nasilja“ izjavio je danas da će ta lista 17. decembra imati 25.000 kontrolora na više od 8.300 biračkih mesta.

Stevanović je agenciji Beta kazao da postoji tehnička saradnja većine opozicionih stranaka i da će na svakom biračkom mestu u Srbiji opozicija imati najmanje po tri kontrolora.

„Imaćemo kontrolore i na biračkim mestima u Tutinu, Raški, Kuršumliji i Vranju na kojima će glasati Srbi sa Kosova i Metohije. Posebno ćemo obratiti pažnju na koji način se obavlja glasanje na tim biračkim mestima“, rekao je Stevanović.

Dodao je da su svi kontrolori prošli obuku i da će jedan od njihovih glavnih zadataka biti da se spreče tzv „bugarski vozovi“.

„Kontrolori će insistirati na poštovanju zakona tokom glasanja i sprečavati bilo kakvu izbornu krađu ili falsifikovanje zapisnika, a posebno pojavu tzv ‘bugarskih vozova’, odnosno pokušaje da se glasački listići iznose s biračkog mesta kako bi se uručili drugim biračima“, kazao je on.

Stevanović je kazao da će najveća kontrola biračkih mesta biti u Beogradu.

„Pored opozicionih kontrolora, izbore u Beogradu će pratiti i veliki broj ljudi u svojstvu posmatrača. Postoji mnogo težnje da se izborna volja prekroji, ali mi ćemo se potruditi da sprečimo bilo kakvu krađu na biračkim mestima“, rekao je Stevanović. ;

Republička izborna komisija je saopštila da je ukupan broja birača u Srbiji za parlamentarne izbore 17. decembra 6.500.165, dok je Gradska izborna komisija donela odluku da je ukupan broj birača u Beogradu 1.613.190.

U nedelju 17. decembra biće održani vanredni republički, pokrajinski i beogradski izbori, kao i lokalni izbori u 64 grada i opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari