Koji su sledeći koraci Srbija protiv nasilja nakon usvajanja rezolucije EP o izbornoj krađi i kada slede novi ulični protesti? 1foto A.H./ATAImages

U narednom periodu, sledi nam obraćanje Evropskoj komisiji kako bi se sprovelo sve ono što je navedeno u rezoluciji Evropskog parlamenta, kaže za Danas Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta.

On je to rekao u odgovoru na pitanje koji je sledeći korak koalicije Srbija protiv nasilja koja je lobirala i uspela da izdejstvuje rezoluciju Evropskog parlamenta, u kojoj se konstatuje da je režim Aleksandra Vučića pokrao izbore u decembru prošle godine, sa zahtevom Evropskoj komisiji da sprovede međunarodnu istragu.

– Dakle, zahtev EK za nezavisnom međunarodnom komisiju koja će ne samo ispitati sve detalje izborne krađe, već i garantovati unapređenje izbornih uslova kako se krađa ne bi ponovila. Do kraja meseca biće objavljen i finalni izveštaj OEBS/ODHIR-a, koji će prema saznanjima koja imam, biti još kritičniji od preliminarnog – kaže Radomir Lazović.

Usvajanje rezolucije Evropskog parlamenta je izuzetno važan uspeh, napominje.

Koji su sledeći koraci Srbija protiv nasilja nakon usvajanja rezolucije EP o izbornoj krađi i kada slede novi ulični protesti? 2
Foto: Ne davimo Beograd

– Uspeli smo da utičemo na promenu odnosa koji EU ima prema Vučiću, koja je dugo, već deceniju, blagonaklono gledala na naprednjačku vlast uprkos svim upozorenjima i jasnim pokazateljima i o kršenju zakona i o devastiranju institucija, kontroli medija. Voleo bih da je do ovoga ranije došlo, ali dobro je da smo i sada uspeli da to promenimo jer najveća šteta po građane Srbije dolazi upravo od korumpirane vlasti – ističe sagovornik Danasa.

Mi smo odavno najavili da će naša tri osnovna pravca delovanja biti obraćanje svim domaćim pravosudnim institucijama, objašnjava dalje, što, kaže, „naši pravnici rade bez stajanja još od 17. decembra“.

Srbija protiv nasilja ne isključuje nove proteste kao način delovanja

– Zatim drugi pravac, gde smo različitim protestima, akcijama i delovanjem u javnosti zajedno sa građanima, mladima i javnim ličnostima uspeli smo da Vučića sprečimo da zataška ovu temu. Ovo je posebno bilo teško jer kontroliše veliku većinu medija – kaže Lazović.

Upitan da li I kada će biti organizovani novi protesti, napominje da ne isključujem ni nove demonstracije, ili druge akcije koje će usklađivati sa ova druga dva pravca.

– A na međunarodnom nivou, u okviru tećeg pravca delovanja, ovo je veliki uspeh, jer pored toga što je ceo svet video izbornu krađu, uspeli smo da dobijemo i jasnu i nedvosmislenu reakciju iz cele Evrope. Pa 460 evropskih poslanika je jasno reklo da je Vučić i kršio zakone i varao izbore i vršio pritiske, sprovodio izborni inžinjering, devastirao medije, a i oteo institucije. Ovo je zaista velika stvar, jer nema ni jedne ozbiljnije evropske partije koja nije potvrdila izbornu krađu u Srbiji – kaže sagovornik Danasa.

Tako su i poslanici francuskog predsednika Emanuela Makrona, grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, poslanici nemačkog CDU, španskog premijera Pedra Sančeza, kancelara Austrije Karla Nehamera, glasali su za rezoluciju Evropskog parlamenta, dodaje.

Opozicija će nastaviti da deluje u tri dogovorena pravca kao i do sada, ponavlja, jer deluje da ni jedan sam po sebi ne može rešiti probleme, ali, napominje, “ja sam optimista da bi do ponavljanja izbora moglo da dođe, a naravno da je važno da se oni ne ponove pod istim uslovima, već da se krađa jednom za uvek zaustavi”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari