Srbija protiv nasilja Zrenjanin: Podneta krivična prijava zbog fantomskih glasača 1Foto_ Z. Miladinović/Danas

Predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ iz Zrenjanina podneli su krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv oko 90 osoba, zbog sumnje da su učinili više krivičnih dela u vezi sa izborima, i uputili apel nadležnim organima da postupe po prijavi u što kraćem roku, kao i da o tome izveste javnost.

„Naši kontrolori su se zaista trudili da sačuvaju svaki glas i mnogo smo im zahvalni na tome, pa su tako primetili i da ljudi iz drugih gradova dolaze organizovano da glasaju na biračkom mestu 61, i da svi imaju potvrde o boravištu. Odmah smo reagovali – član biračkog odbora je tražio da unese primedbu u zapisnik, uprkos protivljenju predsednice biračkog odbora, a mi smo zvali i policiju, čiji zapisnik do danas nismo dobili, nakon što smo izvršili uvid u izborni materijal, na šta imamo pravo kao kandidati za poslanike, utvrdili smo da je na sedam adresa prijavljeno oko 80 ljudi, od kojih je preko 50
izašlo da glasa“, navodi se u saopštenju koalicije.

Ta koalicija je navela da je jasno da na tim adresama u Zrenjaninu ne boravi po 10 do 15 ljudi, čak i da je jedan od objekata kuća koja će uskoro biti srušena, a da s druge strane, veliku sumnju izaziva i to što su, recimo, čitave porodice od osam, devet članova prijavile boravište na dve, tri različite adrese.

Zbog toga su krivičnu prijavu podneli i protiv onih koji su se lažno prijavili da borave u Zrenjaninu, onih na čije su adrese prijavljeni, i protiv onih koji su omogućili ovim licima da se nađu na biračkom spisku i glasaju u Zrenjaninu.

„Sada je na nadležnim organima da utvrde činjenice i podignu optužnice, ali mi smo duboko uvereni da je učinjeno više krivičnih dela u vezi sa izborima i insistiraćemo na tome da ova krivična prijava ne završi u nečijoj fioci, već da javnost sazna sve detalje slučaja i da počinioci odgovaraju pred zakonom“, naveli su iz te koalicije.

Poručili su i da će do kraja braniti svaki glas u Zrenjaninu, kao i da je mnogo toga na kocki i da sve ono što se desilo na ovim izborima, može da se očekuje i za nekoliko meseci na lokalnim.

Koaliciju Srbija protiv nasilja u Zrenjaninu čine Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Srbija centar, Zajedno i Zeleno-levi front, a krivičnu prijavu potpisali su Alisa Kockar, Sonja Pernat, Nataša Velemir, Igor Kovačić, Bojan Pavić i Saša Vojnović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari