Srbija se nije uskladila sa novom odlukom EU o Ukrajini, ali jeste sa odlukom o Tunisu 1foto EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novom spoljnopolitičkom odlukom Saveta EU povodom situacije u Ukrajini, ;ali, zajedno sa ostalima iz regiona, jeste podržala odluku koja se odnosi na situaciju u Tunisu.

Kako je danas saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell), Savet EU je 29. januara 2024. usvojio odluku (CFSP) 2024/422 o produžetku ranije odluke iz 2014, vezano ;za ;restriktivne mere zbog ruskih akcija koje destabilizuju situaciju u Ukrajini ; ;za još šest meseci, do 31. jula 2024. godine.Sa tom odlukom Saveta EU uskladile su se sve zemlje kandidati za članstvo u EU sa Zapadnog Balkana izuzev Srbije – Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i BiH – koje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu s tim, a EU prima na znanje tu obavezu i pozdravlja je, navodi se u saopštenju.

Zajedno sa ostalim kandidatima za članstvo u EU sa Zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija) Srbija je ;podržala restriktivne mere koje su usmerene protiv određenih lica i entiteta zbog situacije u Tunisu, koje se redovno produžavaju od 2011. godine.

Kako je danas saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell), Savet EU je 29. januara 2024. usvojio odluku (CFSP) 2024/421 o produžetku ranije odluke iz 2011, vezano ;za ;restriktivne mere zbog situacije u Tunisu ;za još 12 meseci, do 31. januara 2025. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari