Vučić o deklaraciji EU o Navaljnom: Nisam upoznat 1Foto: Aleksandar Roknić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija o pitanjima sankcija Rusiji nije usaglašavala sa deklaracijama Evropske unije (EU) i iznenadilo bi ga kada bi bilo drugačije, ali dodaje da ne zna detalje najnovije deklaracije kojom se ruski predsednik Vladimir Putin označava odgovornim za smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Iznenadilo bi me da je drugačije, iako mislite da je to velika tragedija i razlog da nas napadate. Važno je da Srbija vodi svoju samostalnu, nezavisnu politiku i da procenjuje od slučaja do slučaja, rekao je Vučić novinarima u Tirani.

Upitan o deklaraciji koja se tiče smrti Navaljnog, Vučić je rekao da ne nije ministar spoljnih poslova i da nije upoznat sa tekstom. Vučić je rekao da Srbija treba da se pažljivo usklađuje, te da je ponosan na slobodarsku politiku Srbije.

Predsednik Vučić izjavio je danas novinarima posle Regionalnog samita o Planu rasta da je taj plan važan za građane i privredu i da su na sastanku razgovarali o graničnim prelazima.

„Današnji dan je bio važan za nas. Građani će moći da imaju opipljivu korist od zajedničkog rada“, rekao je Vučić.

On je dodao da su teški poslovi pred zemljama Zapadnog Balkana.

Vučić je rekao da su razgovarali o graničnim i administrativnim prelazima i zelenim korodorima za kamione i da je to suštinski važno da Rumunija i Bugarska ne bi otele tranzit Srbiji.

Kako je rekao pričalo se o železničkoj infrastrukturi.

Vučić je dodao da će Srbija napraviti tim koji će najverovatnije voditi ministar finansija Siniša Mali i da očekuje da Srbija od Plana rasta dobije milijardu evra.

On je dodao da je Srbiji svejedno da li će pomoć biti isplaćena u maju ili oktobru, ali da je to značajna suma.

Vučić je rekao da se preuzima deo tema koje je pokrenuo Zapadni Balkan.

Upitan o tome da li će Srbija razgovarati sa Prištinom o situaciji u vezi sa dinarom, Vučić je rekao da su svi partneri protiv tog jednostranog poteza i da taj potez niko ne razume.

Kako je dodao, Srbija je uvek spremna da razgovara.

„Nadam se da ćemo naći rešenje, jer će u suprotnom to biti veliki problem za Srbe na Kosovu“, rekao je Vučić.

Upitan o izborima u Srbiji, Vučić je rekao da se o izbornoj krađi govori na osnovu „učinilo mi se“ i „stekao sam utisak“.

Ocenio je da ništa nije sporno u njegovoj izjavi da je Tajvan Kina i ponovio „Tajvan je Kina“ i istakao da je to tako u Ujedinjenim nacijama.

„Čija je to politika drugačija, ruska, američka? Ko kaže da Tajvan nije Kina“, rekao je Vučić.

On je izrazio zabrinutost zbog svega što se zbiva u svetu i dodao da mu se iz razagovora u Tirani, među kojima je i razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim čini da se situacija samo dalje usložnjava.

Vučić je dodao da Srbija nije potpisala nikakav sporazum sa Ukrajinom, ali da poštuje integritet Ukrajine, kao što ona poštuje integritet Srbije.

Kada je reč o poziciji prema Rusiji, Vučić je rekao da je to pozicija slobodne zemlje, koja sama donosi odluke u interesu svojih građana.

On je dodao da je po tom pitanju pozicija Srbije teška, ali da Srbija zna kako je biti pod sankcijama.

„Ne znam da li će trajati zauvek, jer nikada ne znate sa kojim ćete se pritiskom suočiti, ali se i dalje održava“, rekao je Vučić.

Kako je rekao sa Zelenskim je razgovarao o bilateralnoj saradnji, monetarnim pitanjima, evropskom putu, ali i o stanju na frontu.

„Bio je to dug i korektan razgovor. Nemamo mi šta Ukrajini da zamerimo“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari