Aleksandar VucicFoto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Moram vam reći da me ne interesuju neoradikalska hvalisanja, tako da nisam ni gledao ko je sve od svetskih lidera i čelnika čestitao Aleksandru Vučiću pobedu na izborima – kaže za Danas Srećko Đukić.

– Ono što je uobičajeno u komunikaciji i civilizovanom opštenju, pod Aleksandrom Vučićem i njegovim režimom redovno se pretvara u nekakav vanredni događaj, u nešto što se dešava samo zbog Aleksandra Vučića i objašnjava se kao da „mi“ imamo „svetskog državnika“, kojem, eto, svi hitaju da čestitaju pobedu „veću“ od svih Pašićevih pobeda – ističe bivši diplomata i ambasador Srbije.

Predsedniku Srbije i lideru Srpske napredne stranke čestitali su reizbor, odnosno pobedu na predsedničkim izborima gotovo svi svetski i evropski lideri, odnosno čelnici institucija Evropske unije.

Čestitke su uputili predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, zatim predsednik Češke Republike Miloš Zeman, predsednik Kine Si Đinping, predsednik Republike Bugarske Rumen Radev, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, kao i predsednik Italije Serđo Matarela.

Komesar za proširenje EU Oliver Varheji čestitao je predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, na rezultatima u izbora rečima: „Očekujemo da sa Vama i novom vladom napredujemo ka priključenju Srbije EU, što je starteška odluka zemlje. Nastavićemo da podržavamo reforme u Srbiji, oporavak, energergetiku, snabdevanje hranom, uključujući i kroz naš Ekonomsko investicioni plan“.

Srećko Đukić: Obična komunikacija se pod Vučićem pretvara u pobede veće od Pašićevih 1
Foto: N1/Printsreen

Šef diplomatije EU Žosep Borelj, takođe je, u zajedničkom saopštenju sa Varhejiem, čestitao Vučiću reizbor na funkciju predsednika Srbije. „U vreme ničim izazvane i neopravdane ruske vojne agresije na Ukrajinu, suverenu, nezavisnu zemlju očekujemo da se Srbija kao zemlja kandidat koja pregovara o pristupanju EU progresivno usklađuje sa stavovima EU, uključujući deklaracije i restriktivne mere u skladu sa Pregovarački okvirom EU Srbija“, dodaje se u saopštenju Borelja i Varhejija.

Srećko Đukić: Obična komunikacija se pod Vučićem pretvara u pobede veće od Pašićevih 2
Foto: Beta/European Council/Mario Salerno/DS

U zajedničkom saopštenju izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimira Bilčika i predsedavajuće Delegacijom EP u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, Tanje Fajon piše:Pozdravljamo povratak pluralizma u Narodnu skupštinu uz žaljenje zbog veoma polarizovanog političkog okruženja u toku izborne kampanje. Pozdravljamo povećanu izlaznost birača i povratak pluralizma u parlament u Srbiji nakon učešća velikog broja stranaka i kandidata iz širokog političkog spektra na izborima 3. aprila”.

Oni su osudili napad na opozicionog lidera Pavla Grbovića i izjavili da žale zbog visoko polarizovanog političkog okruženja tokom predizborne kampanje, koje je obeležno ograničenim medijskim pluralizmom i pritiskom vlasti na birače. “Žalimo zbog visoko polarizovanog političkog okruženja tokom predizborne kampanje, obeleženog ograničenim medijskim pluralizmom i pritiscima vlasti na birače. Osuđujemo nasilni napad na jednog od opozicionih lidera Pavla Grbovića”, kažu Fajon i Bilčik, a prenosi EWP.

U zajedničkom saopštenju oni su napisali da žale i zbog “nejasne komunikacije” Republičke izborne komisije o preliminarnim rezultatima nakon zatvaranja biračkih mesta. Bilčik i Fajon poručili da je neophodno sprovesti preporuke koje će iznati ODIHR, kao i da se moraju preduzeti koraci kako bi se pokrenula “evropska agenda u korist svih građana Srbije”.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil čestitao je 4. aprila na Tviteru predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ponovni izbor za predsednika, kao i kandidatima koji su učestvovali na izborima.

Srećko Đukić: Obična komunikacija se pod Vučićem pretvara u pobede veće od Pašićevih 3
Kristofer Hil
foto EPA/MATTHEW CAVANAUGH

„Upućujem pohvale građanima Srbije što su ostvarili svoje demokratsko biračko pravo“, napisao je Hil.

Prema rečima Srećka Đukića, odavno se u razvijenim demokratskim državama i sistemima tim uobičajenim protokolarnim događajima, pridaje isključivo normalan i uobičajeni kulturni ton koji se kao „notice“ beleže u medijima.

– Samo smo mi još na nivou pojavnog oblika prvih čestitki za normalne izborne pobede – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari