Srećko Mihailović o očekivanjima od novog saziva Skupštine: Ako se na psovku odgovara jačom psovkom, onda opet ništa! 1Foto: Medija centar

Da je opozicija birala Vučićeve poslanike i Vučićeve skupštinske funkcionere ne bi mogla bolje da izabere. Teško da postoji sastav koji bi efikasnije radio za opoziciju od ovog koji nam je sada prikazan – kaže za Danas sociolog i istraživač Demostata Srećko Mihailović, komentarišući novi saziv Skupštine Srbije.

Doduše, dodaje on, pitanje je da li bi opozicija mogla da se dogovori o za nju najboljem sastavu SNS-Skupštine.

– Sada je na opozicionoj skupštini da optimalno iskoristi ovakav sastav skupštinskog tima političkih protivnika. Objektivno gledano, svejedno je ko se nalazi u SNS-Skupštini i u opozicijskoj Skupštini, jer te ljude nisu birali građani, već partijski lideri. Ako se ima na umu da će postavljeni poslanici predstavljati one koji su ih izabrali, onda je jasno da će građani od ovakve skupštine malo vajde imati – smatra sagovornik Danasa.

Upitan da li je krenulo novo doba na političko društvenoj sceni u Srbiji, imajući u vidu da se posle dugo vremena opozicija vratila u parlament, Srećko Mihailović konstatuje da su „vratili sa podužeg godišnjeg odmora”.

– Videćemo koliko su se odmorili, koliko su se osvežili, koliko su pameti i snage prikupili. Da je bilo pameti ne bi ni išli na odmor. Nema odmora za političke partije. Ili Skupština ili ulica. Ali i jedna i druga opcija zahteva neprestanu komunikaciju sa pristalicama i potencijalim pristalicama, bez čekanja tiražnih novina i gledane televizije. Na primer, da rade onako kako je Vučić radio dok nije bio na vlasti, da šipče po Srbiji onako kao su to svojedobno radili Zoran Đinđić i Sloba Gavrilović… – ističe sagovornik Danasa.

Kako kaže, od novog saziva Skupštine – ne očekuje ništa.

– Možda, ponekad, autobus bez voznog reda na liniji Granice – Mladenovac. Kad god je Srbija čekala, od toga ništa nije bilo. No, bez cinizma, ne očekujem već se nadam da će se poslanici koji su zastupnici promene ne samo aktuelne vlasti, već postojećeg sistema, da će se u Skupštini ponašati dostojanstveno i da će zastupati građansku Srbiju oslobođenu partokratije i svake vladavine nepoštenih i pokvarenih beskičmenjaka i podrepaka. Očekujem da u Skupštini ne bude kao ono udario tuk na luk. No, ako se na psovku odgovara jačom psovkom, ako se na glupost odgovara većom glupošću, onda opet ništa! – zaključuje Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari