Šreder i Vučić o EU i terorizmu 1Foto: wikipedija; Nenad Đorđević/Fonet

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da će sigurno velike korporacije dobro da razmisle da li će da investiraju nakon Bregzita u Britaniju ili će se pre odlučiti da to učine u Nemačkoj, Srbiji, jer u svakom slučaju će na taj način imati na raspolaganju unutrašnje evropsko tržište.

U zajedničkom intervjuu sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem Blicu, Šreder je rekao da je smisleno i vredno biti ili postati član EU.

Terorizam je bolno pitanje. Situacija je takva da za svako otvoreno društvo važi ta činjenica da niste u stanju da obezbedite tu neku savršenu i potpunu sigurnost i bezbednost, jer ne postoji mogućnost, kako je rekao, da za svakog građanina postoji po jedan policajac koji će ga čuvati.

Moramo više da obratimo pažnju na kontrole, mnogo migranata dolazi i mislim da su po tom pitanju službe verovatno napravile neke greške u prošlosti. Opasnost će postojati i narednih godina, ocenio je Šreder.

Premijer Srbije je rekao da će Evropska unija opstati, i da je interes Nemačke da EU postoji. EU će i dalje biti najbolje mesto za život na svetu. Čini mi se da će gotovo svi želeti da tom društvu pripadaju i ujedno da tu ostvaruju svoj lični napredak. Srbija će se boriti da pripada toj porodici, rekao je Vučić.

Što se terorizma tiče, plašim se da bezbednosti neće biti u desetinama godina koje su pred nama i da moramo samo da se naviknemo da ne menjamo svoj život i svoj način života i da razumemo da su to stvari koje se prosto događaju i koje uz sve napore ne možete uvek da sprečite, rekao je on.

 Vučić je rekao da želi da veruje da EU ima dovoljno snage da se izbori sa svim svojim problemima jer je postala izgovor za sve unutrašnje probleme pojedinih zemalja članica.

Ako to bude uspela da prevlada, siguran sam da je opstanak Evrope zagarantovan, a još ne znam koje bi to bilo bolje mesto za život danas na našoj planeti, ocenio je Vučić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari