Srpska lista bojkotovala Tačija 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kosovska opozicija i poslanici Srpske liste bojkotovali su danas godišnje obraćanje predsednika Kosova Hašima Tačija Skupštini.

Govor Tačija pratilo je 39 od 120 poslanika, preneo je RSE.

Iz opozicionog Demokratskog saveza Kosova rekli su da Tači nije igrao ulogu jedinstva, što je inače predviđeno Ustavom, već se često priklanjao njegovoj bivšoj partiji, Demokratskoj partiji Kosova, kao što je to bilo tokom izbora.

Srpske lista je je u novembru zamrzla komunikacije sa predsednikom, kada ga je optužila za loš položaj Srba na Kosovu.

“Stav Srpske liste je nepromenjen kada je u pitanju saradnja sa Hašimom Tačijem”, rekao je za RSE poslanik Srpske liste Igor Simić.

Tači je u godišnjem obraćanju govorio o dijalogu sa Srbijom, navodeći da je Kosovo spremno da nastavi dijalog i da je spremna jedna Ekipa jedinstva koja će predstavljati Kosovo u konačnoj fazi. On je pozvao sve partije i civilno društvo na jedinstvo u ovom procesu.

Predsednik Kosova je pozvao kosovsku Vladu da bez gubljenja vremena formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, što je obaveza Kosova iz briselskog dijaloga.

Od Skupštine je zatražio da se ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i tako građanima omogući slobodno kretanje u zemljama EU bez viza.

Obećao je i da će predstojeća godina biti godina osnivanja Vojske Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari