Srpska lista: Kurtijev režim proteruje Srbe sa KiM 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Srpska lista ocenila je danas da je očigledno da režim premijera Aljbina Kurtija želi da po principu „blickriga“ protera srpske institucije, Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod sa Kosova.

„Talas zatiranja svega srpskog na Kosovu i Metohiji pod dirigentskom palicom Aljbina Kurtija i uz glasno ćutanje međunarodne zajednice nastavljen je danas upadom u Privremene organe opština Peć, Istok i Klina“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Srpska lista je navela da „uz brutalni upad desetene do zuba naoružanih specijalaca u mirna srpska sela Kurtijev režim sprovodi etničko čišćenje srpskih sredina na Kosovu i Metohiji“.

Iz te stranke kažu da se to sve dogadđa dok „Evropska unija ćuti, a Kfor ni na koji način ne reaguje“, iako, kako dodaju, ima obavezu da zaštiti mir, sigurnost i slobodu svim građanima bez obzira na nacionalnost.

U saopštenju Srpske liste se ističe da Kurti takve akcije preduzima koristeći „pasivnost zapadanih cenatra moći, koje srpski narod smatra direktnim saučesnikom u ovim antisrpskim akcijama režima u Prištini“.

„Pozivamo srpski narod da ostane miran i suzdržan kako ne bi dali povod okupacionim falangama da koriste silu i hapse poštene i časne srpske domaćine, upadaju u srpske domove i ugroze bezbednost svojih porodica. Koliko god nam svima bilo teško, moramo da sačuvamo prisebnost i jedni druge, jer ni ovo zlo neće doveka trajati“, ističu iz Srpske liste.

Po njihovim rečima, delovanje Prištine treba posmatrati „kao delovanje okupatora i nikako drugačije“, jer režim u Prištini, kako kažu, ne poštuje ni sopstvene zakone i pravila kojima se garantuju prava srpskog naroda.

„Pozivamo i našu državu da najhitnije reaguje i zahteva od Evropske unije i Kfor da spreči Kurtija u obračunu sa srpskim narodom na ovim prostorima, jer se ovaj zulum ne može trpeti te će dovesti do egzodusa srpskog naroda sa svojih vekovnih ognjišta“, poručili su iz Srpske liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari