Srpska napredna stranka, 14 godina nakon osnivanja, ostala bez osnivača: Na ledu i Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Na današnji dan, pre četrnaest godina osnovana je Srpska napredna stranka. Dobar deo osnivača SNS, reformisanih radikala u međuvremenu nestao sa javne političke scene. Njih su uglavnom zamenili neki novi ljudi, preletači, koji su u SNS došli iz nekih drugih stranaka. Kako se menjao vrh Srpske napredne stranke, tako se menjala i njena ideologija. Od naglašeno nacionalne stranke, SNS je prerasla u keč-ol partiju koja privlači sve birače, nezavisno od ideološkog opredeljenja.

Zahvaljujući takvoj ideologiji SNS je dostigla svoj vrhunac, narasla je na 700 000 članova. U najavi stvaranja Srpskog bloka, sagovornici Danasa vide i početak kraja Srpske napredne stranke koja je veći deo svog postojanja bila na vlasti.

Već sada većina naprednjaka koji su učestvovali u prvom sazivu skupštine, nakon osnivanja stranke više nisu među poslanicima. Među aktivnim naprednjacima nema Zorana Bingulca, Aleksandra Nikolića, nema ni istoričara Radoša Ljušića, kao ni Vladimira Cvijana koji je stradao na misteriozan način. Ni sam osnivač stranke Tomislav Nikolić, nije aktivni član SNS, a iz vrha stranke nestao je i njegov sin Radomir. Nebojša Stefanović i Zorana Mihajlović, malobrojni preostali aktivni osnivači SNS danas su na ledu u stranci i pitanje je da li će nestati i iz Vlade Srbije.

Iako lider SNS Aleksandar Vučić tvrdi da je SNS stranka koja je donela najveće i najvažnije promene u Srbiji, da je to stranka koju najviše voli i koju nikada neće ostaviti, ipak sve češće u poslednje vreme govori o stvaranju Srpskog bloka, sa kojim bi trebalo da izađe na sledeće izbore.

Naprednjak i osnivač SNS, Ljubiša Stojmirović, koji po prvi put od osnivanja SNS, nije poslanik u parlamentu, tvrdi da stvaranje nekog novog srodnog bloka neće biti kraj SNS.

„To će samo biti razlog da se SNS konsoliduje i stvori sebi prostor na političkoj sceni koji će normalno biti dosta manji. To je u neku ruku šansa za prave naprednjake da se izbore za svoj status i nastave borbu za bolju i pravedniju Srbiju u današnjoj evropskoj i svetskoj politici. Obaveza svakog člana SNS i svakog građanina Srbije u ovim vremenima je da sve svoje lične ciljeve podredi jednom zajedničkom cilju, a to je očuvanje Srbije i blagostanje njenih građana“, navodi Stojmirović.

Profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević ocenjuje da najava osnivanja novog političkog bloka svakako neće označiti kraj SNS, jer ostaje njena moćna i razgranata infrastruktura koja se koristi kao mašinerija za izborne pritiske i za propagandu stranke i bez koje bi ova vladajuća struktura teško opstala na vlasti.

Novi blok, kaže, trebalo bi da ima drugačiju ulogu, da pokaže kako politika Aleksandra Vučića ima širu podršku i da se on ne poistovećuje sa strankom, posebno sa njenim korumpiranim delom od koga želi da se ogradi. To svakako neće proći bez posledica po stranku, a kako će sve skupa funkcionisati to verovatno niko u ovom trenutku ne zna, uključujući one koji osnivaju ovaj blok.

„Srpska napredna stranka je od osnivanja bila stranka koja je okupljala ljude kojima je više bilo stalo do vlasti nego do ideologije. Ako se setimo govora tadašnjeg predsednika na osnivačkoj skupštini, ideja dolaska na vlast i korišćenja resursa vlasti bila je u prvom planu. U tom smislu se stranka nije promenila, s tim što je danas očuvanje vlasti najviša vrednost. Ona se promenila personalno i organizaciono. I danas više podseća na vojnu organizaciju sa komandantom na vrhu, a iz vrha su otpali oni koji nisu mogli da se prilagode novoj strukturi, uključujući i neke osnivače“, objašnjava Pavićević.

Dragomir Anđelković, politički analitičar ocenjuje da kao i mnoge velike stranke pre nje, koje su se posle uporne borbe popele na vrh državne piramide i SNS se pretvorila u „sindikat vlasti“. Okuplja one koji na nekom nivou u njoj učestvuju, na to pretenduju, ili pak pokušavaju nekako drugačije da reše svoje egzistencijalne probleme pomoću političkog angažovanja.

„Sa dolaskom SNS na pozicije gde se donose državne odluke i dele „nacionalni slatkiši“, takvo stanje je pojačano“, kaže Anđelković i podseća da se SNS pojavila kao partija koja okuplja „reformisane“ radikale i da je njena izvorna ideologija bila naglašeno nacionalna, ali da je ubrzanom transformacijom u keč ol partiju u SNS-u bilo mesta za svakoga, bez obzira na politička opredeljenja.

Kako se koruptivna priroda SNS sve više učvršćivala u svesti stranačke hijerarhije, tako su se formirali političko-poslovno-bezbedonosno-kriminalni klanovi koji sada čine jednu konfederaciju kojom predsedava Vučić, smatra politikolog Mladen Mrdalj. Dodaje da se njegova moć zasniva na kontroli partijske izborne kandidatske liste sa jedne strane, a sa druge strane na medijskom monopolu kojim ispira mozak kritične mase birača.

„Sa treće strane, njegova moć se oslanja na kupovinu spoljne podrške ustupanjem kritičnih interesa Srba u regionu, a u isto vreme i monopolisanjem vlasti u Srbiji tako da Zapad ni Rusija nema sa kim drugim da radi. Sada sasvim sigurno možemo reći da je SNS jedna kriminalna konfederacija maskirana medijskim monopolom“, napominje Mrdalj.

On primećuje i da je najavljena transformacija SNS u neki novi politički blok reakcija na dva faktora – sve teže usklađivanje interesa unutar kriminalne konfederacije i sve teže uveravanje glasača SNS da Vučić nije odgovoran za loše kadrove kojima SNS obiluje, posebno na lokalnom nivou.

„Nije sigurno da Vučiću ova transformacija neće uspeti, ali se približava novi problem- kako preživeti izbore 2024 i posebno kako ići na predsedničke izbore 2027, kada Vučić ne bi smeo biti kandidat po treći put. Vučić sad priprema teren, a opozicija kaska“, ističe sagovornik Danasa, dok Bojan Vranić sa Fakulteta političkih nauka, upozorava da se u budućnosti, ako dođe do formiranja Srpskog bloka, može očekivati dalje pomeranje ka nacionalizmu, koji isključuje sve one grupe koje nisu deo matrice “pravog srpskog naroda”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari