SSP: Građani Srbije imaju petostruko više tužbi pred Evropskim sudom za ljudska prava od proseka 1foto EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Stranka slobode i pravde (SSP) navela je danas da građani Srbije imaju petostruko više tužbi pred Evropskim sudom za ljudska prava od proseka, uz ocenu da to pokazuje da pravna država u Srbiji „ne funkcioniše“.

Funkcioner SSP Bratislav Marković naveo je u saopštenju da 2,9 predstavki na 10.000 stanovnika pokazuje da su Srbi prinuđeni da pravdu traže pred Evropskim sudom.

„Ovo ne iznenađuje sa obzirom da su sudski sporovi u Srbiji često besmisleni jer u proseku traju više od 425 dana, radni sporovi preko pet godina, a preko 200.000 sporova traju duže od deceniju dok se sudije i tužioci suočavaju sa pritiskom vladajuće elite“, kazao je Marković.

Ocenio je da osim što takva praksa šteti ugledu zemlje, dodatno osiromašuje građane, jer sporove koje država Srbija gubi pred evropskim sudovima plaćaju njeni građani.

„Jedini način da se završi 11 godina dug proces uništavanja pravne države jeste smena ove nestručne, bahate i korumpirane vlasti, uspostavljanje vladavine prava i ulazak Srbije u EU. Samo tako će svaki građanin moći pred domaćim sudovima da ostvari svoje povređeno pravo u razumnom roku“, naveo je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari