SSP: Novosadski budžet očerupan, a gradska preduzeća pred bankrotom 1Foto: JGSP Novi Sad

Katastrofalnu vladavinu Srpske napredne stranke u Novom Sadu najbolje ilustruje prazna gradska kasa i dug javnih preduzeća od 900 miliona dinara, saopštavaju iz Stranke slobode i pravde.

Budući da kapitalne investicije uglavnom finansira Pokrajina, kako dodaju, ostaje pitanje na šta su spiskali toliki novac, jer je, i pored enormnih subvencija, većina novosadskih gradskih preduzeća u prvih šest meseci poslovala s gubicima.

– JGSP „Novi Sad” je u minusu i pored ogromnih subvencija iz budžeta grada od preko 2,82 milijarde dinara. Parking servis je navodno u plusu 23 miliona dinara, ali – ako se oduzmu sve subvencije – i oni su u minusu. Ista priča je i sa „Gradskim zelenilom” za koje je pokrajinska vlada izdvojila 22 miliona, a gradska vlast predvidela subvencije od 75 miliona za 2023. godinu. „Zoohigijena” će od Grada dobiti 455 miliona i dodatnih 9,6 miliona subvencija za tekuće poslovanje u 2023 – kažu iz SSP.

U ovom sveopštem rasulu, dodaju, pravo je čudo da JKP „Put” ima 44 miliona na svom kontu.

– Čudo je ipak malo manje ukoliko znamo da ovo preduzeće već dugi niz godina gotovo ništa ne radi, osim što izigrava protočni bojler za račune privatnog preduzeća „Put Invest”, koje izvodi sve velike radove na putnoj infrastrukturi. Tako je samo u ovoj godini „Put Investu” ustupljeno poslova u vrednosti od 1,38 milijardi dinara, a onih 44 miliona u plusu javnog preduzeća – verovatno su zbog javašluka zaboravili da prebace na račun ove privatne firme – ističu iz SSP.

Iz SSP-a kažu i da je naprednjačka vlast planirala da deficit u budžetu za 2023. zakrpi prodajom gradskog zemljišta za koje su planirali prihod od preko 3,6 milijardi dinara.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari