SSP: Otkrivanje Hortijeve biste u Parlamentu Mađarske uvreda za hiljade ubijenih Srba i Jevreja 1Budimpešta foto EPA-EFE/Balazs Mohai HUNGARY OUT

Otkrivanje pozlaćene biste Miklošu Hortiju u Parlamentu Mađarske predstavlja reviziju istorije i uvredu za hiljade žrtava Hortijevog režima u okupiranoj Bačkoj tokom Drugog svetskog rata, ocenio je danas predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović.

On je pozvao Vladu Srbije da osudi čin mađarskih vlasti koji po njegovim rečima, otvara rane i ne doprinosi odnosima dve države.

Stefanović, koji je i zamenik predsednika Stranke slobode i pravde, ocenio je da će Hortijev režim „zauvek ostati upisan crnim slovima u istoriji ovih prostora“ kao i da „nikakva revizija istorije koju sprovodi sadašnja vlast u Mađarskoj to ne može da izbriše“.

„Podsećamo da su samo tokom krvave racije, u januaru 1942. godine, snage regularnih mađarskih jedinica počinile nezapamćen zločin u okupiranoj Bačkoj kada su pobili hiljade Srba i Jevreja i pobacali pod led ili ubili na druge brutalne načine. Hortijev režim je direktno odgovoran za ovaj zločin“, naveo je Stefanović.

Potredsednica mađarskog parlamenta Dora Duro ranije ove nedelje svečano je otkrila Hortijevu bistu u zgradi Parlamenta u Budimpešti.

Horti (1868-1957) uveo je Mađarsku u rat na strani Adolfa Hitlera i učestvovao je u agresiji na Jugoslaviju i Sovjetski Savez.

Odgovoran je za istrebljenje Jevreja i zločine nad civilima. U avgustu 1941. godine Hortijeva vlada je naredila deportaciju Jevreja iz zemlje, a oko 20.000 njih je kasnije ubijeno.

U Jugoslaviji je proglašen za ratnog zločinca zbog masovnih likvidacija srpskih civila u Vojvodini.

Nemci su ga uklonili sa vlasti u oktobru 1944. godine, kada je izrazio spremnost za potpisivanje primirja na početku bitke za Budimpeštu. Tada su ga odveli u Bavarsku gde je bio u zatvoru do kraja rata.

Posle rata je učestvovao na Nirnberškom procesu, a potom je otišao u Portugal gde je živeo do kraja života.

Posle 2000. godine u Mađarskoj je počeo proces njegove rehabilitacije, a posebno za vreme vlade premijera Orbanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari