"Orban to redovno radi, a Vučić guta": Za zvaničnu Srbiju Orbanov šal sa mapom "Velike Mađarske" izgleda da ne postoji 1Foto: Ilustracija/ Radenko Topalović (Instagram)

Predsednik Mađarske Viktor Orban ponovo je promovisao “Veliku Mađarsku”, ovaj put negde između grudi i stomaka, noseći navijački šal sa kartom ove nekadašnje države.

Sagovornici Danasa nisu iznenađeni, kažu da se u toj zemlji dešavaju i lošije stvari po pitanju promovisanja predtrijanonske Mađarske, ali i da Orban ima nacionalističkog partnera i sa ove strane žičane ograde, koji gradi neki drugi veliki svet – “srpski”.

Sociolog Miloš Perović iz Novog Sada kaže da je poslednji gest mađarskog predsednika koji je zatalasao osećaje južnih suseda “sasvim u skladu sa politikom koju zastupa već godinama”.

Sporna karta sadrži delove Srbije, tačnije Vojvodinu, delove Hrvatske, uključujući Rijeku i primorje, ali i delove Slovenije, Austrije, Slovačke, Rumunije i Ukrajine.

“Vlasti u Mađarskoj preuzele su krajnje nacionalistički program koji podrazumeva vraćanje u predtrijanonsku Mađarsku. Nacionalisti se najbolje razumeju, tako je bilo u Drugom svetskom ratu, tako je i danas. Naše vlasti promovišu ideju “srpskog sveta”, što je Velika Srbija za 21. vek i bilo bi logično da se te politike sukobljavaju, ali one zapravo vrlo dobro funkcinišu. Iako su protivrečni, različiti nacionalizmi dobro sarađuju“, rekao je Perović.

Kako dodaje, ne misli da je moguć bilo kakav sukob između Mađara i Srba, tim pre što su vlasti te dve zemlje u najboljim mogući odnosima.

Mišljenja je da Orban igra ulogu koju Evropa želi, a to je graničara koji će obezbediti spoljne granice Unije.

„Da imaju nešto protiv njega postoje mehanizmi, a i sredstva da ga sruše sa vlasti, kao što su to učinili sa Sirizom u Grčkoj kada im to nije odgovaralo“, zaključio je Perović.

Od predstavnika srpske vlasti za sada imamo samo muk. Kao i kad je Hortijeva bista svečano osveštana u mađarskom parlamentu.

Za zvaničnu Srbiju ti događaji izgleda ne postoje. Pretpostavlja se i zašto, nažalost naše evropske perspektive, Orban nam je najveći prijatelj u toj zajednici naroda.

Sa druge strane Dunava, premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da nije ispratio ko kakav šal nosi, niti ga to previše zanima, mada ideje „Velike Mađarske“ drži za nedopustive.

Njegov kolega na mestu predsednika Hrvatske Zoran Milanović, u svom stilu je ispalio galimatias raznih izjava koje se mogu sažeti u stav da ga je novi ispad Orbana nasmejao te da, “kakve susede imamo, to je još najbolji”, zaključio je on.

Na pitanje kako komentariše što je premijer Mađarske Viktor Orban nosio šal sa mapom “Velike Mađarske”, glumac iz Subotice Arpad Černik kaže za Danas da je “neprimereno za jednog političara da se ponaša tako”.

“To su takve stvari koje, čak iako je čovek političar, mislim čak ni privatno to ne bi trebalo da se radi, ali kao predstavnik jedne države ipak treba da vodi računa o tome da to nisu bezazlene stvari”, kaže Černik.

“Lično smatram da svako ima pravo na svoje mišljenje. Sad, da li ja prihvatam to mišljenje ili ne prihvatam, to je moje demokratsko pravo, ali sve ima svoje mesto. Jedan premijer svakako ne predstavlja samo sebe, nego jednu celu državu i jednu celu naciju, znači mora se voditi računa o nekim delikantnim stvarima”, poručuje naš sagovornik.

Politikolog Miroslav Samardžić iz Zrenjanina smatra da slučaj „šal“ nije ništa novo, te da smo na takve situacije u Mađarskoj već navikli, poput spiska gradova i mesta iz 64 županije na jednom spomeniku u Budumpešti.

Kako dodaje, naš predsednik neće reagovati zato što mu je Orbanova podrška važna u EU, on može da blokira eventualno negativne odluke po Vučića iz Brisela.

„Svaki nacionalizam mora ići u ekspanzionističku politiku, makar i verbalno. Orban to redovno radi, a Vučić guta. Nisam iznenađen, postoje i gore stvari, poput biste Hortija u mađarskom parlamentu i podizanja spomenika “nevinim žrtvama” u Novom Sadu. Vučić osuđuje genocid nad Srbima u NDH, a u Novom Sadu mu ne smeta spomenik na kom ce se naći notorni mađarski fašisti, koji nisu ništa bolji od ustaša. Inače za Orbana se u Evropskoj uniji kaže da laje, ali ne ujeda”, rekao je Samardžić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari