Danica Grujičićfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je danas da je najava ministarke zdravlja Danice Grujičić, da će zbog nedostatka lekara specijalista u manjim mestima biti promenjen način specijalizacije tako da imaju obavezu da ostanu neko vreme u ustanovi gde su završili specijalizaciju, praksa koja postoji od ranije.

Predsednica Odbora za zdravstvo SSP Snežana Srzentić je u saopštenju navela da su doktori medicine ugovorom obavezani da ostanu određeno vreme u ustanovi koja im je omogućila specijalizaciju, ili da vrate novčani iznos u vrednost cene školovanja za vreme specijalističkog staža.

„Sada nam gospođa ministarka Grujičić duguje odgovor da li nije znala da je ovo standardan način specijalizacije ili je reč o pokušaju da obmane javnost kako bi nastavila da kreira lažnu sliku o zlatnom dobu u srpskom zdravstvu“, dodala je Srzentić.

Prema njenim rečima, Srbiju godišnje napusti 2.000 zdravstvenih radnika, od toga 1.000 doktora medicine.

„Odlaze zbog loših uslova za rad, malih plata, nemogućnosti napredovanja i usavršavanja. Zato nam bolničke zgrade ostaju prazne, a skupi aparati propadaju u napuštenim prostorijama ili stoje neotpakovani“, ocenila je Srzentić i dodala da je osim u aparate, potrebno ulagati i u zdravstvene radnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari