SSP Subotica: Balint Pastor da osudi govor mržnje prema Mariniki Tepić i rumunskoj manjini 1Foto: SSP Logo

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Subotici optužio je danas gradsku vlast u Subotici i predsednika skupštine grada Subotice i visokog funkcionera Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balinta Pastora, da nisu osudili govor mržnje prema Mariniki Tepić i prema pripadnicima rumunske manjinske zajednice u Srbiji.

SSP u Subotici osuđuje, kako navode, “sramnu i šovinističku izjavu reditelja Dragoslava Bokana na Televiziji Pink, javno-propagandnom glasilu SNS-a, u kojoj je potpredsednici SSP-a Mariniki Tepić prebrojao krvna zrnca, omalovažavajući je zbog toga što su joj roditelji Rumuni i što je studirala rumunski jezik i književnost”.

“Pritom ju je označio kao ‘državnog neprijatelja broj jedan’, i to – gle slučaja – samo nekoliko dana nakon što je preuzela ogromnu odgovornost i hrabro stala na čelo liste ujedinjene opozicije, koja će se na izborima u aprilu naredne godine suprotstaviti Vučićevom režimu”, navodi se u saopštenju ove stranke.

SSP je optužio i gradsku vlast u Subotici da nije osudila govor mržnje prema manjinama.

“Da li treba da sačekamo da se takav govor mržnje uputi i pripadnicima ostalih nacionalnih manjina poput Mađara, Hrvata, Rusina, Slovaka, Bunjevaca, pa da gospodin Pastor odreaguje onako kako bi to trebalo, s obzirom na političku funkciju koju obavlja? Ujedno, podsećamo da je širenje nacionalne mržnje kažnjivo zakonom”, navode u SSP-u.

Subotički Gradski odbor najoštrije osuđuju govor mržnje i uvrede upućene Mariniki Tepić, i smatraju da je “ovim činom Srbija vraćena u najcrnje doba devedesetih godina kada su isti političari koji danas predstavljaju vlast, zbog uskopartijskih, dnevnopolitičkih i ličnih, materijalnih interesa koristili identičnu retoriku”.

Takva retorika je, dodaju, tada oterala odavde na desetine hiljada pripadnika nacionalnih manjina.

“Subotica, koja je čuvena po svojoj multietničnosti, pretrpela je najveće gubitke mlađe populacije. Ta nesrećna i mračna vremena su se dve decenije od pada Miloševićevog režima vratila u Srbiju i prete da izazovu nove podele, i to one najgore vrste – na nacionalnoj osnovi”, smatraju u SSP-u.

Navode da je predsednik SNS Aleksandar Vučić već podelio srpski narod na one koji ga podržavaju i one koje smatra unutrašnjim neprijateljima i stranim plaćenicima, samo zato jer praktikuju pravo na slobodu mišljenja i govora.

“U Vučićevoj Srbiji, od koje je napravio svoju ličnu prćiju, takva prava ne postoje i drugačiji ton neće biti tolerisan dokle god on bude na vlasti”, ocenjuju u SSP-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari