SSP Subotica: Vlast danju postavlja višejezičke table, noću etiketira političke protivnike i širi mržnju 1Foto: Gradski odbor Stranke slobode i pravde u Subotici

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Subotici najoštrije je osudio crtanje mete na čela političkih neistomišljenika i poručio da neće dozvoliti prozivanje opozicionih lidera preko plakata izlepljenih u centru Subotice, a na kojima su prikazani predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović kao ustaša i predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović kao Albanac.

“Sumnjamo da su oni koji su finansirali postavljanje plakata isti ljudi koji su poslali mladiće u smrt u Banjskoj i sada pokušavaju da krivicu za svoj neuspeh skinu sa sebe. Obećavamo građanima da ćemo se postarati da istina izađe na videlo”, navode u subotičkom odboru SSP-a.

Iz ove stranke smatraju da bi svaka pristojna gradska uprava organizovala skidanje ovih plakata koji, prema njihovoj oceni, “bude najniže strasti u ljudima i poigravaju se s mračnim delovima istorije, kao i sadašnjom teškom situacijom na Kosovu”.

“Danas su na sramnim plakatima Pavle Grbović, predsednik PSG-a kao ustaša i Miloš Jovanović, predsednik Novog DSS-a kao Albanac. Takođe, i plakat na kome zajednički nastup opozicije na predstojećim izborima, okupljene pod sloganom ‘Srbija protiv nasilja’, jer su građani tražili jedinstvo, predstavljaju kao dogovor za bedu, sa prejudiciranjem lika i dela predsednika SSP-a Dragana Đilasa stavljajući slova njegovog prezimena u ruke opozicionih lidera. Ovo nam ukazuje da sutra može biti na meti bilo koji drugi politički neistomišljenik, aktivista ili čak običan građanin”, smatraju u subotičkom odboru SSP-a.

Ističu da postoje granice koje se ne prelaze ni u borbi političkih protivnika, a da bi vlast u gradu trebalo da zaštiti građane od raspirivanja mržnje.

“Subotica je bila grad tolerantnih, pristojnih, dobronamernih i neagresivnih ljudi, grad u kojem smo decenijama živeli kao prijatelji i kao susedi: Mađari, Hrvati, Srbi, Bunjevci, Romi i mnogi drugi. Poštovali se između sebe: ateisti, hrišćani – rimokatolici, pravoslavci i protestanti, kao i Jevreji i muslimani. Slavili smo sve praznike, državne, gradske, verske, porodične, lične, kod svoje kuće ili u komšiluku. Nisu se Subotičani ni 90-ih upecali na šovinizam i antagonizam. Grad i njegovi građani čuvali su svoj duh u svim promenama. Iz prošlosti nismo poneli sukobe, već dostignuća i uvek smo gledali napred”, podsećaju u subotičkom odboru SSP-a.

Dodaju da vladajuća većina želi da po svaku cenu ostane većina i da, kako su ocenili, “želi da zatruje duh našeg grada, da nas nauči da mrzimo i budemo u stalnom sukobu, da nas zavadi i nastavi na tom antagonizmu da vlada”.

“Danju vlast postavlja natpise na svim jezicima kojima se govori u gradu, noću ih ruši, vređa lidere svih protivničkih organizacija, obmanjuje sve građane preko medija koje je zaposela. Na taj način se nada da nećemo primetiti rast cena, pad životnog standarda, pad plata Subotičana za 10.000 dinara ispod republičkog proseka, egzodus stanovništva iz Subotice u poslednjih 10 godina. Građani vide sve, vide svoje račune, frižidere, novčanike, osećaju zimu i neće im niko izmestiti pažnju sramotnim plakatima, postavljenim od strane onih odgovornih za sve ovo što trpimo”, zaključuju u subotičkom odboru SSP-a.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari