SSP uputio javni zahtev ministarki Grujičić: Minimalna plata za lekare 120.000 dinara 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Odbor za zdravstvo Stranke slobode i pravde (SSP) uputio je danas javni zahtev novoj ministarki zdravlja Danici Grujičić da elan i energiju, umesto na javne nastupe i populistička obraćanja, usmeri na povećanje koeficijenta za zarade u zdravstvu koji treba da obezbedi minimalnu platu od 120.000 dinara za lekare na početku karijere.

Pozvali su ministarku i da se posveti reorganizaciji rada medicinskih sestara i tehničara koja bi se zasnivala na zakonskom prepoznavanju i vrednovanju onih sa visokim obrazovanjem, preispitivanju modela prekvalifikacije tehničara bilo koje struke u medicinske sestre i tehničare i ponovnom uvođenje pomoćnih radnika – bolničara.

Odbor za zdravstvo SSP tražio je od ministarke i osnivanje humanitarnog fonda za pomoć u školovanju dece zdravstvenih radnika koji su život izgubili od posledica zaražavanja korona virusom.

U saopštenju se traži i definisanje novih protokola za postupanje i lečenje, na bazi iskustva poslednje pandemije, u slučaju pojave nekog nove zaraze.

„Ovo je samo prvi set mera koji treba da zaustavi dalji odliv zdravstvenih radnika u inostranstvo zbog koga rizikujemo da ostanemo bez onih koji nas leče, obezbedi minimum poverenja medicinara u državu koja se prema njima već deceniju odnosi maćehinski i stvori uslove za efikasno lečenje pacijenata“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari