SSP: Zrenjanin postaje lider u regionu za najprljavije industrije 1Foto:M.P.

Zrenjanin postaje lider u regionu za poslove koje niko ne želi, najprljavije industrije, najniže plate i najizrabljenije radnike konstatuje Stranka slobode i pravde Zrenjanin u svom reagovanju povodom nerešenih ekoloških problema u ovom gradu.

Povod za oglašavanje je, kako kažu, rasprava o radu fabrike Prekon i destilerije Vinex u Lukićevu koji su i najveći zagađivači u ovom kraju.

-Već dugi niz godina građani naše opštine se bore za zdravo okruženje a suština je neopodnošljiv smrad koji se širi iz kafilerije Prekon u Zrenjaninu i iz Vinexa, destilerije i farme u Lukićevu koja zagađuje poljoprivredno zemljište, vodu i vazduh. Iz kompanije Vinex etil, ove, kao i prošle, godine tvrdili su da će problem sa neprijatnim mirisima biti rešen kada u krugu fabrike proradi biogasna elektrana, ali nažalost do dana današnje pomaka nema.Samo desetinu kilometara dalje je druga ekološka katastrofa, kafilerija Prekon koja jeste ugradila filtere ali nije izvesno da li oni rešavaju problem zagađenja vazduha i neprijatnih mirisa, kojim su neprestano izloženi stanovnici Zrenjanina, i ovo je tipičan primer neodgovornog vođenja grada.

Najveći problem je sa emisijom akroleina, koji ima oštar, jak i neprijatan miris i veoma je toksičan za čoveka – navodi se u reagovanju SSP Zrenjanin.

U regaovanju se navodi da su ekološki probčlemi, nastali industrijskim zagađivanjem, složeni. Oni zahtevaju veliko angažovanje gradske vlasti koja nije pokazala ni volju, ni zainteresovanost, da podrži građane već dovodi nove investitore koji su, verovatno, novi zagađivači poput kineske industrije guma i njenih kooperanata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari