Šta će biti prvi Vulinovi potezi na mestu direktora BIA? 1Foto: Beta/MUP/Anton Antanasijević

Postavljenje Aleksandra Vulina na mesto direktora BIA ne prestaje da intrigira zainteresovanu javnost, a jedno od pitanja koje se nameće je koji će biti njegovi prvi potezi na toj funkciji, s obzirom na to da deo sumnja u njegove kvalifikacije za to mesto i rezervisan je u pogledu njegove profesionalnosti u obavljanju tog osetljivog i ozbiljnog posla.

Zoran Lutovac, predsednik DS, za Danas ipak kaže da misli da će Vulin „najpre obustaviti praćenje opozicionih lidera, a potom da će uskladiti rad institucije koju vodi sa spoljnopolitičkim prioritetom Srbije – evropskim integracijama – i da će u skladu s tim štititi bezbednost države.

Potpuno suprotno mišljenje ima Aleksandar Jovanović Ćuta iz poslaničkog kluba „Moramo-Zajedno“ koji očekuje „hapšenje političkih neistomišljenjika i brutalno obračunavanje sa svakim ko podigne glas protiv njegovog gazde Aleksandra Vučića“.

– Očekujem povratak u devedesete. Kao što se nekad skrivao iza suknje Mire Marković, tako se danas skriva iza bivšeg radikalnog ministra informisanja sadašnjeg predsednika. Biće nemilosrdan. Očekujte hapšenja privođenja, sudnice i Vulinove kazamate. Taj je spreman na sve. Kao što su njegova policija, paravojska i fizičko obezbeđenje raznih kompanija brutalno prebijala ljude u Majdanpeku i Novom Sadu, takvih će scena biti sve više i više. Aleksandar Vulin je patološka kukavica spremna na sve. Možemo očekivati i nestabilnost u regionu jer će nastaviti da huška ljude jedne na druge – kaže Jovanović.

Upitan očekuje li da će on biti uhapšen, odgovara „može da proba, nikakav problem“.

Dok Đorđe Miketić, iz Zajedno, deli slično mišljenje i kaže da će Vulin prvo da završi ubrzani kurs za obaveštajca – opetarivca, da malo uđe u ulogu, kao što je išao na vojnu obuku od čitavih 15 dana.

– A onda, očekujem da će da sluša sve koji pričaju protiv njegovog “šefa” i vredno zapisuje. Uostalom kao i do sada što je radio. Ono što će da mu padne teško je da neće smeti da daje izjave u javnosti pa će svoj literarni talenat prebaciti na pisanje izveštaja, na srpskom sa ruskim prevodom. Ako ima nečega dobrog u ovome je što će javni prostor da se odmori od njegovih ispada i skandaloznih izjava – navodi Miketić.

A Radomir Lazović, iz Ne davimo Beograd i šef odborničke grupe Zeleno-levi blok, smatra da će Vulin pre svega biti angažovan oko praćenja i kontrolosanja pretnji, ne po državu, već po vlast SNS-a.

– Očekujem da se obračunava sa političkim neistomišljenicima vlasti, a da se nastavi destrukcija osnovne delatnosti BIA. Njegovo postavljanje za direktora BIA je znak potpune partijske, naprednjačke privatizacije ove institucije – ukazuje Lazović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari