Šta će se dešavati tokom godinu i po dana nove vlade Ane Brnabić? 1foto FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Prvo prolazno vreme naredne vlade Srbije, koju će po treći put sastavljati mandatarka Ana Brnabić moglo bi da bude izmereno već naredne godine, nakon izbora u Beogradu o kojima su dogovor postigli lideri vladajuće SNS i opozicione SSP, procenjuju za Danas u Demostatu.

Podsetimo, predsednik Srbije je saopštavajući ime mandatara protivustavno saopštio i da se Brnabić mandat skraćuje do 2024. što je, kako je objasnio posledica političkog dogovora.

Kako nam je objašnjeno istraživačko-izdavačkom centru Demostat, jedan od mogućih scenarija je da posle beogradskih izbora dođe do rekonstrukcije vlade, samo šest meseci od njenog formiranja, ali i rekonstrukcije parlamentarne većine.

U Demostatu podsećaju na reči predsednika SNS, koji obavlja i funkciju predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je u subotu naveo da nam predstoji težak period u kojem će doći do ukrupnjavanaj političke scene.

– Sledi na težak period da će biti potrebno da na različite načine kdolazi, ne do ujedinjavanja političkih stranaka, ali do ukrupnjavanja političke scene. jer će morati da se odvoje oni koji su odgovorni, a koji se nalaze u centru, malo levo i desno od centra, i oni koji su krajnje neodgvoorni i koji bi zemlju uništili za pet minuta a to su krajnji desničari prepuni patriotskih floskula i koji bi bukvalno razorili zemlju i oni najgori levičati tobož veliki liberali, a ustvari ljudi koji bi uništili sve što je nacionalno i državotvorno u našoj zemlji. biće još mnogo važnih političkih procesa koji će se odvijati a koji su važni da bi se zemlja mogl da ostane i opstane – rekao je Vučić.

U Demostatu procenjuju da se ne treba da iznenaditi ako uz beogradske izbore budu održani i izbori u velikim gradovima Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, budući da se trend, uočen na izborima nastavlja, a koji pokazuje da SNS vrlo loše stoji u urbanim sredinama pogotovo velikim gradovima, izuzetno u Novom Sadu kojie vodio Miloš Vučević, koji prelazi u vladu.

Procena Demostata je i da će biti veliko iznenađenje da ova Brnabićkina vlada izdrži do 2024. s obzirom na izazove koji slede, a vanredni izbori su uvek dobar način za kupovinu vremena.

Mandatarka Brnabić je gostujući danas na RTS navela da se nada da će vlada biti formirana do kraja septembra.

Ona nije znala da kaže da li će se to dogoditi pre ili posle najavljene posebne sednice Skupštine o Kosovu kojoj će prisustvovati i Vučić.

Ipak, ona je za odugovlačenje oko formiranje vlade, čini se optužila“ koalicione pratnere sa kojima, kako je rekla razgovori traju i nisu laki.

Brnabiće je odbila da iznese bilo koje drugo ime za člana vlade, osim onih koje je već naveo Vučić a to su naprednjaci Siniša Mali, Miloš Vučevič i lider SPS Ivica Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari