Šta je dosad poznato o kandidatima i koalicijama vlasti i opozicije? 1Foto: Beta/SVETLANA DOJČINOVIĆ/DS)

Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine trebalo bi 15. februara da raspiše lokalne izbore koji se u pojednim mestima u Srbiji održavaju, a predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, treba tada na predlog Vlade da raspusti Skupštinu i raspiše vanredne parlamentarne izbore. Dačić bi 2. marta trebalo da raspiše i predsedničke izbore. Izbori su zakazani za 3. april.

I pre tog 15. februara partije i vlasti i opozicije najavljuju da će javnost imati sve informacije o tome kako i sa kim izlaze na izbore i ko su im kandidati za predsednika ili gradonačelnika.

Vladajuća SNS 11. februara održava sednicu Predsedništva kada bi trebalo da bude doneta i definitivna odluku o listama za parlamentarne izbore i Beograd.

Zatim sledi sednica Glavnog odbora SNS, će verifikovati predložene kandidate za poslanike i odbornike. Ime lidera SNS Aleksandra Vučića trebalo bi da bude u nazivu lista za republičke i beogradske izbore, po poslednji put preneli su mediji saznanja sa nedavnog sastanka vrha naprednjaka.

Odluka koja se čeka je i sa kim će naprednjaci praviti koaliciju i da li će na istu listu sa socijalistima ili ne.

Kako su mediji preneli istraživanja pokazuju da bi bolji rezultat bio ako bi išli na odvojenim listama, te se takva odluka i očekuje. Lideri dve partije će ovih dana razgovarati o tome.

Kada je reč o predsedničkom kandidatu, Vučić se i dalje nećka i odugovlači sa odlukom, ali upućeni smatraju da će on ipak ispuniti najveću želju narednjaka i trčati tu trku.

Svoju kandidaturu za predsednika za Vučićevu žrtvovao je Dačić, lider SPS „jer smatra da bi to ugrozilo mogućnost pobede aktuelnog predsednika Vučića u prvom krugu izbora“.

A hoće li se ispuniti i želja Aleksandra Šapića, koji je svoj SPAS utopio u SNS zarad funkcije gradonačelnika, ostaje da se vidi.

Njemu je zasad rečeno da će biti prvi na listi SNS za beogradske izbore, što ne mora da znači da će biti i prvi izbor SNS za gradonačelnika Beograda.

Osim Šapića, ostaje otvoreno pitanje kakva će biti uloga aktuelnog zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, za koga se smatra da sada zapravo vodi grad i gaji nade da bi konačno mogao da zasedne u tu fotelju.

Pojedini mediji spekulišu da će on biti pomeren sa gradske na parlamentarnu listu.

„Ujedinjena“ opozicija „igra timski“

Ni u bloku (SSP, NS, DS, PSG, PZP i sindikat Sloga) u kojem dominatnu ulogu igra SSP ništa čistija situacija nije. Ako je verovati poslednjim najavama tokom predstojeće nedelje biće poznati kandidati za predsednika i gradonačelnika kao i izborne liste.

Kako sada stvari stoje, kandidat za predsednika ove opcije mogao bi da bude član NS i bivši načelnik generalštaba Zdravko Ponoš, kojeg je, čini se, nametnuo i od njega, kako je rekao, ne odustaje predsednik SSP Dragan Đilas iako Narodna stranka Vuka Jeremića ima rezerve oko tog izbora.

Tokom vikenda se očekuje da Ponoša podrži i DS, što su već učinili PSG i Sloga.

A profesor i diplomata Vladeta Janković je u par dana od toga da bude kandidat za predsednika, da bude na parlamentranoj listi došao do toga da razmišlja o prihvatanju kandidature za gradonačelnika.

Da li o tome postoji saglasnost i da li će to tako i biti još nije izvesno, jer se čaka da Janković obavi konsultacije a Jeremić nije hteo da komentariše vest da je saglasnost postignuta.

Janković je nedavno rekao da je spreman da se nađe na poslaničkoj listi opozicije za predstojeće izbore, a da bi o kandidaturi za gradonačelnika Beograda morao dobro da razmisli.

„Ja prosto, ne samo zbog svojih godina, već i stručne spreme, nisam kvalifikovan da upravljam gradom, ali mogu da okupim stručnu i poštenu ekipu koja bi rasčistila ove gomile đubreta i nanosa koje ostaju posle Vesića“, kazao je Janković.

O Janovićevom timu će se po svemu sudeći opet pobrinuti SSP budući da je Đilas više govorio o timu koji vodi Beograd nego o jednom kandidatu.

U „Moramo“ nema velikih nepoznanica

Sve o listama i kandidatima koalicije „Moramo“ (pokret Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak, Akcija) biće poznato posle 5. februara.

Za sada su postignuti načelni dogovori o rasporedu i kvotama na listama, nema nezadovoljnih, najbolji ljudi će biti na pozicijama sa kojih mogu da daju najveći doprinos, a javnost će o pojednostima biti obaveštena kada sve organizacije to potvrde na svojim organima dogovoreno.

Pokret „Ne davimo Beograd“ 5. februara ima svoju skupštinu kada se očekuje i potvrda lista ali i toga da će član Malog veća Dobrica Veselinović biti nosilac liste za beogradske izbore i kandidat za gradonačelnika glavnog grada.

Nosilac liste za parlamentarne izbore biće Nebojša Zelenović, lider Akcije, a prvi na parlamentarnoj listi biće Aleksandar Jovanović Ćuta, lider Ekološkog ustanka.

Od „Moramo“ grupa oko SSP očekuje podršku za njihovog predsedničkog kandidata, ali ukoliko dogovor o tome ne bude postignut u „Moramo“ ne isključuju mogućnost da imaju svog kandidata.

„NADA“ još postoji

Među prvima kandidaturu za predsednika je najavio Miloš Jovanović, predsednik DSS, kojeg će predložiti koalicija NADA, koju čine DSS, Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) i 28 udruženja građana.

Njihov kandidat za gradonačelnika biće Vojislav Mihailović, novi predsednik POKS.

Obradović „Srcem za Srbiju“

Pokret Dveri u četvrtak je i zvanično predstavio Boška Obradovića kao predsedničkog kandidata, a ozvaničen je i početak kampanje pod sloganom „Srcem za Srbiju“.

Dveri će na parlamentarne izbore izaću u frontu pod nazivom „Patriotski blok“ u kojem su Srpska monarhistička stranka „Srpska sloga“, Državotvorni pokret, Uspravna Srbija, Nova snaga Srbija, Pirotska nova snaga, Glas naroda i „Svi protiv Rio Tinta“.

SDS još vaga

Sa kim će na izbore još uvek vaga SDS Borisa Tadića.

Njihovi dosadašnji partneri u političkom delovanju GDF objavili su svoj izlazak na beogradske izbore, a Nova stranka poziva na dogovor.

Lider SDS Boris Tadić rekao je da će odluku o kandidaturi za predsednika doneti u najskorije vreme, jer čeka da se jasno postave svi parametri kako bi mogao da donese ispravnu odluku.

Tadić je za list Nova rekao da ključni parametar, koji mora da se uzme u obzir, jeste rejting koji kandidati uopšte mogu da dostignu ili izgube.

„Što se tiče mog rejtinga, ne bih sada da govorim o brojkama, ali sam po tim rezultatima uglavnom u samom vrhu“, istakao je Tadić.

Predsednik SRS Vojislav Šešelj izjavio je da će ta stranka krajem januara ili početkom februara odlučiti o kandidatu za predsednika Srbije, a da bi on „ovog puta izbegao“ da se kandiduje za tu funkciju.

I novinar Srđan Škoro najavio je svoju predsedničku kandidaturu.

A Pokret Dosta je bilo, stranka Zdrava Srbija i Živim za Srbiju izaći će na parlamentarne izbore na zajedničkoj listi „Suverenisti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari