Šta je gradonačelnica Niša ispunila od obećanja za dve godine: Zetu dala socijalni stan i mužu novi državni posao 1Dragana Sotirovski: Foto V. Torović

Dragana Sotirovski, prva žena i novinarka koja je postala gradonačelnica Niša pre dve godine, prema ocenama čelnika niške opozicije, nije ispunila gotovo ništa od datih obećanja, osim što je supruga prebacila na novi državni posao, a zetu dodelila socijalni stan.

“Okrenuli smo novi list jedne važne knjige posvećene našem Nišu, koju ćemo timski pisati u narednih nekoliko godina. Završićemo započete projekte, ali i početi i završiti mnoge kapitalne investicije kao što su “Auto-put mira”, Somboski bulevar, akva park…”, navela je u svom obimnom ekspozeu gradonačelnica prilikom stupanja na tu funkciju 19. avgusta 2020. godine.

Međutim, iako je u njenom dvogodišnjem radu kao gradonačelnice zaista započeto nekoliko kapitalnih projekata, pre svega akva park, ovaj period su obeležile njene mnogobrojne afere, poput dodeljivanja socijalnog stana svom zetu, prebacivanje supruga iz Elektrodistribucije, na mesto pomoćnika direktora Regionalnog sektora “Poštanske štedionice”, slupan službeni automobil, kao i prisustvo supruga u službenoj poseti Beču.

“Znam da je predsednik naše stranke Aleksandar Vučić jako nezadovoljan potezima koji vuče gradonačelnica, jer oni štete ugledu Srpske napredne stranke (SNS). To su pokazali rezultati predsedničkih i republičkih izbora u Nišu. Da su bili lokalni izbori, SNS bi doživeo poraz. Međutim, ona očigledno ima jaka leđa jer je i pored Vučićevih upozorenja dala zetu stan i započela izgradnju akva parka, potrošivši ogromna sredstva iz gradskog budžeta”, rekao je za Danas visoko pozicionirani član Gradskog odbora SNS u Nišu koji je želeo da ostane anoniman.

Za Jelenu Milošević, narodna poslanicu Stranke slobode i pravde (SSP), ove dve godine biće zapisane kao najcrnji period u istoriji Niša.

“Od kad je ona na čelu Niša grad je doživeo potpuno posrnuće. Svuda po gradu su raskopane ulice, čim padne malo jača kiša Nišlije plivaju po ulicama, dvorištima, podrumima… Sve komunalne usluge su poskupele za 30 odsto”, rekla je Milošević, koja je i predsednica SSP u Nišu.

Ona je podsetila da je vladavinu Sotirovske Nišem obeležilo mnogo afera, ali i nezakonitih javnih nabavki.

“Dokazali smo da je su tenderi za javne toalete i kancelarijski materijal papreno koštale Nišlije jer je potrošeno i do 10 puta više novca. Pljačka na spajalicama će ući u anale korupcije”, upozorila je narodna poslanica iz Niša.

I njen kolega iz opozicije, Dorđe Stanković, koji će u Narodnoj skupštini zastupati interese građana Niša ispred Narodne stranke je konstatovao da Grad  ne napreduje, već pod vlašću SNS postaje palanka.

“Ni gradonačelnica ni SNS se ne bore se dovoljno za Niš i Nišlije, i nemaju rezlutate koji bi bili vidljivi. Sport su uništili u poslednje dve godine. Sva javna preduzeća su povećala cenu usluga, represija na ulicama sa “Okom sokolovim”…To su sve dokazi da je ovo loš menadžment, koji puni bužet preko  džepove građana”, rekao je Stanković.

Novinarka koja ne voli kolege

Dragana Sotirovski je dugi niz godina radila kao novinarka i šefica dopisništva Radio-televizije Srbije iz Niša, ali je u svom dvogodišnjem mandatu imala niz sukoba sa novinarima koji su kritički izveštavali o njenom radu.

“Prosto je neshvatljivo kako je brzo zaboravila da je do juče bila sa druge strane mikrofona. Čak je u jednom trenutku bila član Lokalnog antikorupcijskog tela, i borila se protiv korupcije. Odjednom je počelo da joj smeta da joj novinari postavljaju za nju neželjena pitanja, da se javno svađa sa njima preko društvenih mreža, da ograničava medije kojima će davati izjave… Ona je definitivno moje veliko razočarenje”, ocenila je sociolog Milena Milenović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari